Niste mall-uri mai mici

Postat la 07 aprilie 2009 118 afişări

Coincidenta sau nu, anul crizei aduce o schimbare in noile planuri ale mai multor dezvoltatori de centre comerciale, dupa ani in care mall-urile mari au fost prezente din plin pe machetele investitorilor. Tintele actuale: centre mai restranse, amplasate cat mai central si cu chiriasi care vand produse cat mai ieftine.

 

La aproape un an dupa ce italienii de la Immobiliare Grande Distribuzione (IGD) au cumparat centrele comerciale Winmarkt de la fondul de investitii NCH, seful companiei care le administreaza spune, cu un aer linistit, ca perioada economica dificila afecteaza mai putin magazinele lui, comparativ cu altele. “Alte centre comerciale de tip mall au un mix de chiriasi care vand in general produse mai scumpe decat puterea de cumparare a consumatorului”, declara Antonio Di Berardino.

 

Cu toate acestea, recunoaste el, “este criza pentru toata lumea, inclusiv pentru noi”. Traficul in cele 15 centre Winmarkt a scazut in luna ianuarie cu 17%, in februarie cu 19% iar datele preliminare pentru martie indica o scadere de 20-21%. Chiar si asa, primul an in Romania pentru IGD se va incheia in aceasta luna “putin peste obiectivul stabilit initial”, care sconta venituri din chirii de 19,3 mil. euro. La acest nivel, randamentul anual in euro al italienilor este de peste 10,5%, un nivel bun chiar si in contextul actual, cand randamentele medii de investitii sunt estimate, intr-un raport al companiei de consultanta CB Richard Ellis, la 8,5% pentru cele mai bune proprietati comerciale. “Am fost primul manager al IGD care a venit in Romania, in august 2007. Nu imi pare rau pentru pretul platit. Poate peste jumatate de an am fi negociat mai bine, dar asta nu mai conteaza acum.” Cumpararea magazinelor Winmarkt de la fondul de investitii NCH a fost a doua mare tranzactie de pe piata imo­bilelor comerciale de la noi - 182,5 mil. euro.

 

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/niste-mall-uri-mai-mici-4175013
4175013
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.