Dezvoltator: Vand apartament cu livrare imediata - GALERIE FOTO

Postat la 15 iunie 2009 89 afişări

Anul acesta va fi doborat recordul in materie de locuinte noi finalizate in Bucuresti, in ansambluri de mari dimensiuni, insa aproape jumatate dintre acestea nu au fost inca vandute. Planul B al dezvoltatorilor: oferte promotionale, inchirierea sau asteptarea unor vremuri mai bune.

In urma cu un an, cand criza parea departe de piata imobiliara, unii brokeri rezidentiali mai pesimisti vorbeau despre numarul mare de apartamente care se vor finaliza si din care nu se va vedea nicio lumina la venirea serii, pentru a atrage atentia asupra faptului ca un procent semnificativ din locuintele incluse in noile ansambluri rezidentiale a fost achizitionat de catre investitori, nu de oameni ce vor sta in ele. Procentul a fost estimat intre 30 si 50% din totalul locuintelor vandute, cea mai mare parte dintre acestea avand termenul de finalizare in acest an.

Intr-adevar, 2009 ar trebui sa aduca cel mai mare numar de locuinte noi finalizate in Bucuresti, incluse in ansamblurile rezidentiale cu minim 100 de unitati, potrivit datelor colectate de BUSINESS Magazin pentru realizarea suplimentului “Piata imobiliara - Iesirea din criza?”. O serie de proiecte de mari dimensiuni, a caror constructie a inceput anii trecuti, in plin boom al pietei rezidentiale, precum Asmita Gardens, Confort City, Cosmopolis, Rasarit de Soare sau InCity vor fi finalizate integral sau partial in acest an, cele mai mari zece dintre ele urmand sa totalizeze peste 7.000 de unitati locative. Numarul celor care vor ramane cufundate in intuneric va fi insa mult mai mare decat se estima, daca vedem ca peste 40% dintre apartamentele si casele care se vor finaliza in acest an nu au fost vandute.

“Mai avem disponibile spre vanzare aproximativ 35% din locuinte. Nu vom scadea preturile nici cu 0,1%, politica evidenta de altfel si in ultimele luni. Nu am luat inca o decizie privind apartamentele pe care le vom finaliza si care nu vor fi vandute pana atunci”, spune Atena Tiplic, directorul de vanzari al proiectului Asmita Gardens, cu 765 de apartamente, care va fi terminat in doua etape, ultima in toamna acestui an. Aceeasi politica de vanzari o are si Conarg Real Estate, dezvoltatorul Rasarit de Soare, unul din proiectele cu rezultate foarte bune la lansare si cu circa 500 de unitati vandute in primele luni. “Mai avem la vanzare 450 de apartamente, dar nu vom scadea preturile, nu este o solutie”, spune directorul dezvoltatorului, Romeo Cazanescu. De preturi actuale considerate “corecte” vorbeste si Murat Kavurga, directorul dezvoltatorului Cosmopolis, ce va finaliza in acest an primele locuinte din proiectul conceput sa fie unul dintre cele mai mari de pe piata.

“Erau unele preturi exagerate, de 2.000 de euro pe metru patrat. Nu au cum sa scada cele de 1.100 euro/ mp plus TVA; daca va uitati la cele promovate la 800-900 euro/mp, veti vedea ca multe sunt la rosu sau in stadii incipiente. Noi le vom avea gata”, spune cu incredere Kavurga. Dezvoltatorul, care mai are disponibile circa 200 de unitati din totalul de peste 1.800 al primelor doua faze, a adoptat insa un plan de rezerva: locuintele din faza a doua, care ar fi trebuit predata integral pana la finalul acestui an, vor fi finalizate pana in luna martie 2010. “Inca nu am decis nimic legat de faza a treia, piata va decide. Consideram ca este mai bine sa mergi mai incet decat sa te opresti.”

Finalizarea integrala a tuturor apartamentelor anuntate pentru acest an este pusa la indoiala chiar si de unii consultanti imobiliari indeobste optimisti, precum Ionut Bordei, directorul departamentului rezidential din cadrul CBRE Eurisko. “Foarte putini dezvoltatori mai lucreaza inca cu motoarele turate si trebuie sa vedem cate apartamente se vor termina pana la urma anul acesta, cate anul viitor si cate nu vor mai fi deloc construite.” Cu toate acestea, companiile imobiliare contactate pentru realizarea acestui articol au reiterat datele de finalizare anuntate initial in ciuda vanzarilor slabe; o posibila explicatie este ca in unele cazuri s-a finalizat intregul proiect, neexistand astfel posibilitatea amanarii constructiei uneia dintre fazele terminale.

Din datele colectate pana acum rezulta ca exista proiecte care au vandut chiar mai putin de o treime din unitati, precum Green City, New Town Residence (faza a doua) sau Romfelt Plaza. In aceasta situatie dezvoltatorii recurg la promotii, la scaderi generale ale preturilor de lista sau la introducerea a diferite metode de plata, precum ratele directe. Un exemplu este Domus Stil, dezvoltatorul celui mai mare proiect ce ar trebui sa fie finalizat in acest an, Confort City, din care mai sunt disponibile circa jumatate din locuinte. Oficialii spun ca au inregistrat rezultate bune, dand exemplu o zi din luna mai cand au semnat 31 de antecontracte.

Sperantele de revigorare a vanzarilor se leaga si de programul “Prima casa”, initiat de autoritati, care ar trebui sa intre in vigoare din aceasta luna. Acordarea unui credit garantat de la bugetul statului, in valoare maxima de 60.000 de euro si cu avans de maxim 5% pentru cumpararea de locuinte ar putea reprezenta o gura de oxigen pentru piata rezidentiala. Normele de aplicare nu au fost inca adoptate si nu e sigur daca programul se va aplica doar pentru locuintele nou construite sau si pentru cele cu vechime.

In ceea ce priveste viitorul, impactul celor circa 7.000 de locuinte cu finalizare apropiata ar urma sa fie semnificativ, in corelare cu numarul redus de proiecte incepute la ora actuala. “Daca acum incep mai putine proiecte, vom vedea rezultatul in doi-patru ani”, spune Ionut Bordei. Consultantul considera ca oferta disponibila se va reduce, in ciuda apartamentelor nevandute si a celor care se vor finaliza in perioada urmatoare si trage de aici concluzia ca preturile ar putea creste din nou la un moment dat. “Revenirea cererii nu va creste pretul la toate proprietatile, ci doar la cele mai cerute. Oricum, daca vorbim de crestere de pret, nu vorbim de nimic spectaculos, ci de o posibila crestere moderata, in timp”, sustine consultantul.


Apartamentele care au ramas nevandute

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/dezvoltator-vand-apartament-cu-livrare-imediata-galerie-foto-4554552
4554552
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.