Cu cat s-au ieftinit constructiile din cauza crizei

Postat la 20 octombrie 2009 90 afişări

Scaderea cu aproape 30% a pietei de constructii in ultimul an nu-i o surpriza, avand in vedere declinul pietei imobiliare. |n tot acest tablou, companiile care se ocupa cu diverse lucrari pentru marile proiecte imobiliare sufera la fel de mult.

Rudolf Sommer vorbeste rar si apasat despre afacerea lui, fara sa se fereasca de verdicte negative: chiar daca ultimele luni au fost mai bune: "Este un pic cam dura perioada aceasta ca sa o numim o gura oxigen", spune directorul general si proprietarul Sommering Install, una dintre cele mai mari companii de instalatii de pe piata. mbunatatirea pe care Sommering o simte, comparativ cu inceputul anului cand "nu s-a intamplat mai nimic", tine mai ales de doua contracte care ocupa acum aproape tot timpul companiei: lucrarile la proiectele de birouri Lakeview, care va fi livrat la inceputul anului viitor, si reinceperea lucrarilor la Global City, ambele din Bucuresti.

Chiar si cu un sfarsit de an mai bun, Sommer a revizuit in minus estimarea privind cifra de afaceri din acest an, noua tinta fiind de 20 de milioane de euro, fata de 25 anul trecut. "Proiectele care trebuia sa fie incepute au fost amanate. Erau intr-o faza finala de proiectare, nu trebuia decat sa ne apucam de lucru, dar... Din ce vad, nu se construieste", reflecteaza omul de afaceri, care a pus bazele companiei in 1995. n primii ani, firma s-a ocupat de lucrari de montarea centralelor termice, "moda vremii", iar din 2000 au inceput sa se inmulteasca contractele incheiate cu companii, desi "piata imobiliara era bazata atunci pe firmele de stat".

Anii de boom ai pietei imobiliare au dublat cifra de afaceri a companiei, ca de altfel a majoritatii firmelor din constructii, insa Sommer considera ca perioada cuprinsa intre 2005 si 2008 are multe asemanari cu actuala perioada. "Atunci venea dezvoltatorul si spunea ca vrea sa ridice repede o cladire ca sa aiba cui sa o vanda. Majoritatea cladirilor de atunci au o calitate slaba." Asemanarea cu epoca de acum despre care vorbeste proprietarul Sommering vine din faptul ca pretul este principalul factor de diferentiere a ofertelor depuse la licitatiile pentru lucrarile de instalatii din marile proiecte imobiliare. Sommer afirma ca exista cazuri cand s-a facut rabat de la calitate pentru a reduce costurile.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/cu-cat-s-au-ieftinit-constructiile-din-cauza-crizei-4998733
4998733
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.