Cat va fi anul viitor chiria biroului

Postat la 18 noiembrie 2008 16 afişări

Chiriile pentru spatiile de birouri au crescut si in acest an, estimarile fiind impartite in ceea ce priveste perioada urmatoare. Efectele pe plan local ale crizei financiare, aparitia unor noi centre de interes urbane, dar si posibila amanare a unor proiecte se numara printre factorii care vor influenta chiriile in 2009.

 

Pe ansamblul pietei imobiliare, investitiile, piata rezidentiala si segmentul centrelor comerciale au fost cele mai afectate de criza, ca urmare a ingreunarii procesului de obtinere a unei finantari bancare, dar si pe fondul cresterii concurentei intre diferitele proiecte anuntate sau aflate deja in constructie.

 

Segmentele de spatii logistice si de birouri au fost cel mai putin afectate, in principal datorita stocului disponibil redus. Astfel, stocul de spatii de birouri clasa A va ajunge la finalul acestui an, dupa estimarile companiei de consultanta imobiliara Colliers International, la un total de aproximativ 900.000 de metri patrati inchiriabili in Bucuresti, in timp ce stocul total - in care sunt incluse si cladirile din clasele C si B - este estimat la circa 1,8 milioane de metri patrati.

 

Primul semestru din acest an a adus o majorare cu 25% a stocului de spatii de birouri de clasa A, circa 125.000 de metri patrati fiind finalizati in Capitala, potrivit raportului anual al Colliers. In plus, alti circa 120.000 de metri patrati ar trebui finalizati pana la sfarsitul acestui an, mare parte din aceste suprafete fiind pre­in­chiriate inca din 2007. “Din cei 400.000 de metri patrati de birouri clasa A care ar trebui livrati anul viitor, poate 100.000 vor fi amanati pentru anul urmator. 300.000 de metri pentru Bucuresti reprezinta o suprafata care poate fi usor inghitita”, considera Horatiu Florescu, directorul departamentului de birouri si vicepresedinte al Colliers International.

 

Rata de neocupare a spatiilor livrate, care este aproximata de consultantii imobiliari la o valoare de 1-1,5% pe segmentul cladirilor clasa A, a dus la atingerea unui varf al tarifelor de inchiriere in acest an comparativ cu ultimii ani.

 

Cum cladirile care au fost finalizate in acest an, integral sau pe faze, precum Baneasa Business & Technology Park, Premium Plaza sau prima faza din Sema Parc, erau deja preinchiriate intr-o proportie semnificativa, companiile care au dorit sa incheie un contract nu au avut de ales decat intre a plati un tarif mai mare - chiriile cresc pe masura ce spatiul se inchiriaza, cu conditia ca proiectul sa fie de calitate si cu un amplasament bun - sau a semna un contract de preinchiriere pentru o cladire care urmeaza sa fie gata anul viitor sau in 2010.

 

Astfel, din spatiile de clasa A care ar urma sa fie finalizate anul viitor in Bucuresti, circa jumatate au fost deja preinchiriate, potrivit Colliers, dupa ce in anii trecuti s-a atins si o rata de 80%. Cererea ridicata a fost dublata si de reducerea semnificativa a spatiilor de birouri disponibile in zona centrala (considerata a fi Piata Victoriei); numarul redus de terenuri din aceasta zona a facut ca spatiile sa fie inchiriate aproape in totalitate din 2007, ultimele spatii avand o chirie mai ridicata.

 

Trebuie avut insa in vedere faptul ca datele privind stocul de spatii disponibile - determinante in stabilirea ofertei existente si a unui raport cerere/oferta din care sa rezulte o explicatie pentru evolutia chiriilor - difera in functie de sursa.

 

Companiile imobiliare calculeaza stocul disponibil in functie de amplasamentul si de specificatiile tehnice ale cladirilor, unele companii de consultanta imobiliara considerand ca unele cladiri pot fi incadrate in clasa A, in timp ce altele considera ca aceleasi cladiri sunt clasa B. “Sunt foarte multe cladiri de birouri care nu sunt pro-client, iar diferenta o vom simti in 2010, cand vor fi livrate cladiri care vor fi cu adevarat clasa A”, considera Catalina Jigman, head of global corporate services in cadrul companiei de consultata imobiliara CBRE Eurisko. 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
chirie,
imobiliare,
office,
catalog,
criza
/analize/imobiliare/cat-va-fi-anul-viitor-chiria-biroului-3515110
3515110
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.