Anul birourilor goale - GALERIE FOTO

Postat la 14 iulie 2009 53 afişări

Toamna va aduce livrarea multor cladiri de birouri, iar 2010 va fi un an cu la fel de multe finalizari. Dar motive de bucurie s-ar putea sa nu prea fie.

Piata spatiilor de birouri din Bucuresti si cea a spatiilor comerciale din mall-uri au cel putin un element comun. Ambele se confrunta cu o scaderere a cererii de noi suprafete si cu o reducere a chiriilor si in plus urmeaza sa treaca printr-o perioada de relativa seceta in ceea ce priveste finalizarea noilor proiecte. Daca AFI Cotroceni Mega Mall si Sun Plaza, doua mall-uri de mari dimensiuni ce vor fi gata in acest an, au sanse reale sa fie ultimele proiecte comerciale care se vor finaliza in oras intr-un orizont de timp mediu, pe piata birourilor ultimele mari livrari vor fi probabil anul viitor.

“Eu ma astept ca in 2011 sa fie probleme foarte mari in Bucuresti in ceea ce priveste spatiile de birouri disponibile. Acum creste gradul de neocupare si anul viitor se vor livra mai multe spatii decat in 2009, dar cred ca vor fi toate absorbite de piata rapid”, considera Horatiu Florescu, presedinte si fondator al The Advisers/Knight Frank si cel mai puternic broker de pe piata inchirierilor de spatii de birouri. Argumentul sau este legat de faptul ca in acest an nu au fost incepute noi proiecte de birouri de mari dimensiuni din cauza lipsei finantarilor si a ritmului scazut al preinchirierilor. Inchirierile de spatii de birouri au scazut foarte puternic in primele sase luni ale acestui an, chiar daca procentul si suprafata totala contractata de catre companii difera in functie de estimari.

“Suprafata s-a redus cu pana la 70% comparativ cu perioada similara a anului 2008, cea mai brusca scadere inregistrata pe piata birourilor din Bucuresti”, afirma Bogdan Sergentu, head of valuations & consulting in cadrul companiei de consultata imobiliara DTZ Echinox. Astfel, potrivit datelor companiei, in acest an au fost inchiriati 50.000 de metri patrati, comparativ cu 180.000 in aceeasi perioada a anului trecut. Cifrele includ si doua tranzactii mari, realizate direct intre companii si proprietari (Banca Romaneasca si Cosmote au inchiriat spatii in BOC Tower, respectiv Iride Business Park), tranzactiile intermediate de brokeri fiind in aceste conditii de doar 30.000 de metri patrati sau chiar 15.000 - 20.000, potrivit unor estimari din piata mai pesimiste - adica de peste cinci ori mai putin comparativ cu perioada similara din 2008.

Scaderea dramatica a suprafetelor noi de birouri pe care companiile le-au inchiriat in acest an se reflecta si in gradul de neocupare a spatiilor de profil, care, dupa ce s-a situat ani la randul la mai putin de 2%, ar putea depasi la finalul acestui an si zece procente, potrivit estimarilor lui Bogdan Sergentu. “In al doilea trimestru suprafata inchiriata a scazut cu 5 - 10% fata de primul, iar aceasta tendinta se va mentine pana catre sfarsitul anului.” Numarul de spatii de birouri goale ar urma sa creasca si pe masura ce o serie de proiecte importante, a caror constructie a inceput in anii anteriori, vor fi finalizate in urmatoarele luni, printre acestea numarandu-se City Gate, BOC Tower, Euro Tower sau Platinum Center.

In plus, aparitia a tot mai multor oferte de subinchiriere face ca estimarea ratei de neocupare a birourilor din Capitala sa fie dificila, aceasta urmand sa creasca mai mult ca sigur anul viitor, cand vor fi livrate alte proiecte importante, unele dintre acestea fiind programate initial pentru livrare in ultimele luni ale acestui an. Potrivit informatiilor din piata, este cazul Lakeview, o cladire cu 24.000 de metri patrati inchiriabili amplasata in zona Barbu Vacarescu, si a Platinum Business & Convention Center, care a fost amanata pentru inceputul lui 2010, potrivit reprezentantilor DTZ Echinox. “Piata este foarte grea”, admite si Horatiu Florescu, care a parasit Colliers International, cel mai mare jucator de pe piata consultantei imobiliare locale, dupa o perioada de aproximativ 11 ani, pentru a fonda o noua companie. Brokerul considera insa ca a doua jumatate a acestui an va fi mai buna in materie de inchiriere a spatiilor de birouri, declarand ca are in lucru mai multe tranzactii.

Cu toate acestea, anul urmator se anunta cel putin la fel de dificil, in conditiile in care vor fi gata birouri cu o suprafata totala cat a 15 cladiri de dimensiunea Europe House din Piata Victoriei de exemplu, una din primele cladiri moderne de birouri de pe piata locala, finalizata la inceputul anilor 2000. “Marile livrari nu mai sunt amplasate ca in anii precedenti in centru si vor avea probleme reale, in special proiectele care sunt situate in zone mai greu accesibile, precum Pipera”, remarca Maria Florea, broker in cadrul departamentului de profil al Colliers. Ea considera totusi ca, in ciuda scaderii cererii din partea companiilor dornice de contractarea unui nou sediu, vor fi in continuare proiecte care vor inregistra rezultate bune, amplasarea urmand sa fie unul dintre factorii determinanti. Deocamdata, oricat de hilar ar suna, incendiul de la Millenium Business Center a mai dezmortit putin piata inchirierilor de birouri, BNP Paribas Real Estate anuntand la cateva zile dupa incident intermedierea unei tranzactii de relocare a unuia dintre fostii chiriasi de la Millenium, societatea de avocatura Bulboaca si Asociatii.

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/anul-birourilor-goale-galerie-foto-4639598
4639598
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.