Sfaturi şi trucuri pentru un espresso de excepţie

Postat la 09 ianuarie 2013 14685 afişări  

Sunt multe de spus şi de învăţat despre cafea, aşa cum eu de câţiva ani mă străduiesc să descopăr tot mai multe din secretele unei băuturi nelipsite din tabietul multor popoare. Iată, pe scurt, câteva din tainele pe care le-am aflat.

Sfaturi şi trucuri pentru un espresso de excepţie deschide galeria

Traian Ispasiu, CEO Caffe Tabiet

O cafea de tip espresso are un sistem foarte clar: apa este forţată să treacă prin 7 grame de cafea măcinată fin la o presiune de 9 bari, vreme de 27 de secunde ± 2 secunde. Acest tip de preparare transformă cafeaua proaspăt măcinată într-o băutură cu proprietăţi unice, care nu pot fi găsite niciodată în alte metode. În parametri corecţi, obţinem o băutură ce conţine, între altele, cofeină, acizi, proteine şi zahăr. Deopotrivă obţinem însă şi elemente intangibile compuse din particule de cafea şi bule minuscule de gaz. Ca să folosim un limbaj aproape ştiinţific, un espresso este o emulsie de picături microscopice de ulei dispersate într-o matrice apoasă. Cu alte cuvinte, espresso este un concentrat de sute de parfumuri şi arome eliberate de crema densă. Are o plăcută vâscozitate şi un gust intens care se păstrează chiar şi după ce băutura este înghiţită. Asta este, din punctul meu de vedere, definiţia cea mai potrivită, atât chimică, cât şi logică. Pentru noi, un espresso excelent trebuie să fie asemănător unei poezii: 27 ml de esenţă înconjurată de emoţii delicate, să ne pregătească simţurile şi să ne stimuleze creierul.
Primul pont: tipul de cafea

Fără îndoială, în spatele "cortinei" este fundamental să ai o cafea de o calitate extraordinară. Este primul pas de parcurs. Pentru a alege direcţia corectă, este bine de ştiut că planta de cafea face parte din familia Rubiaceae, care are două specii care se comercializează şi se consumă: Coffea arabica (cunoscută îndeobşte drept Arabica) şi Coffea canephora (ştiută drept Robusta). Aceste două specii au, la rândul lor, copii botanici şi hibrizi.

Cafeaua creşte pe diferite soluri. Este îngrijită, recoltată, spălată, uscată, păstrată şi prăjită în diferite moduri şi poate fi amestecată în tot mai multe feluri. De fapt, doar imaginaţia este limita în posibilele combinaţii ce se pot face din cafele. Pentru prepararea unui espresso, există două variante, în funcţie de "materia primă", care poate fi "de origine" sau un blend (cafele de origini diferite, specii diferite, amestec). Iar cea mai bună maşină de testat calitatea boabelor de cafea, indiferent că sunt în amestec sau de un singur tip, este OMUL.

Nu există nicio maşinărie înzestrată cu o capacitate senzorială atât de dezvoltată cum are omul. Bineînţeles, antrenată. "Robusta sau Arabica?" - aceasta este întrebarea! Care este mai bună? 100% Arabica blend sau 80% Arabica amestecată cu 10-20% Robusta? Răspunsul este la fel de simplu ca întrebarea. Consumatorul decide care este mai bună. Ştim, cunoaştem, acceptăm (într-o măsură mai mare sau mai mică) faptul că suntem diferiţi cu toţii, ceea ce este minunat.Primul "truc" pe care îl recomand călduros cafegiilor este să-şi cumpere doar boabe, în cantităţi foarte mici. Cafeaua este perisabilă!

Al doilea pont: aerul şi apa
Toate cafelele reacţionează şi sunt influenţate de climă, indiferent de provenienţă sau preţ. Toate. Umiditatea şi temperatura scăzută sunt inamici ai cafelei: în contact cu aerul ea îşi schimbă proprietăţile, lucru care, într-un final, se va simţi în ceaşca de espresso. Cât priveşte apa folosită pentru espresso, vreau să subliniez că este foarte importantă. 98% din şansele unei cafele perfecte depind de apa folosită. Atât de importantă este! Apa trebuie să fie curată, demineralizată, fără miros, fără clor şi fără duritate.

Al treilea pont: din râşniţă în ceaşcă. Odată aleasă cafeaua, cunoscute secretele de păstrare şi factorii cheie care influenţează gustul, în discuţie intră, în mod obligatoriu, măcinarea şi rolul pe care îl joacă râşniţa în această poveste.Măcinătura pentru espresso este foarte importantă şi foarte precisă. E suficientă o singură schimbare de cuţite în râşniţă pentru ca gustul preparatului final să fie afectat. Măcinătura pentru un espresso trebuie să fie fină, asemănătoare particulelor de sare fină.

Cât de multă cafea trebuie folosită pentru o ceaşcă de espresso? Doza de cafea măcinată pentru acest tip de băutură este de 6,5-7 grame, cantitate la care se realizează cea mai bună extracţie. Al doilea truc: presarea cafelei. Un truc foarte important folosit de profesionişti şi necunoscut celor mai mulţi pasionaţi este presarea, care în limbajul profesional se numeşte "tamping". Presarea se face cu ajutorul unei ustensile - presa de cafea, pe care o mai numim şi tamper. Vă recomand să încercaţi, după ce puneţi în espressor cantitatea de cafea potrivită, să folosiţi acest truc. Se formează o pastilă compactă, din care sunt extrase toate aromele faimoasei licori. Un ultim pas este extracţia. Este indicat să puneţi licoarea extrasă într-o ceaşcă dintr-un material bun, cum este porţelanul; ceaşca trebuie să fie curată, uscată şi cu o temperatură de 40 de grade Celsius. Sunt trei indicii care confirmă dacă extragerea este perfectă:
1. O preinfuzie de 3-5 secunde.
2. O extragere de 27 secunde.
3. Cantitatea finală: 27 ml.
Cu siguranţă există şi alte indicii, dar acestea sunt de bază. Una peste alta, o cafea bună nu este un dat, ci trebuie deopotrivă cunoştinţe, grijă şi (un minim) efort pentru prepararea uneia.
Cine spune că trebuie să fii barista "oficial" pentru a prepara o cafea sau un espresso ca un profesionist? Fiecare dintre noi poate fi propriul barista. Sunt însă secretele pe care trebuie să le ştiţi şi reguli după care să vă ghidaţi. Iată câteva ponturi pentru un espresso perfect.

fii la curent cu cele mai noi analize de business

Urmareste BM pe Facebook

Am mai scris despre:
Sfaturi,
trucuri,
espresso

Citeşte pe Tetelejurnal.ro

Citeşte pe jugarushukaru.ro

/analize/comert/sfaturi-si-trucuri-pentru-un-espresso-de-exceptie-10440585
10440585
comments powered by Disqus
Noul coşmar al companiilor: angajatul fantomă Noul coşmar al companiilor: angajatul fantomă

„Cel mai important criteriu la angajare? Să vină la muncă şi a doua zi”, spune un manager care a recrutat câteva sute de angajaţi în ultimii 20 de ani şi care a început să aplice acest principiu de recrutare în ultimii doi ani. Fenomenul „ghostingului” a devenit o normă pentru angajaţii tineri care aplică pentru joburi care nu necesită experienţă şi care „dispar” după o zi sau chiar după câteva ore de muncă. Cum s-a ajuns în această situaţie, cine greşeşte şi ce e de făcut?

vezi continuarea
ZF.ro
BREAKING NEWS: Dragnea şi Tăriceanu discută SUSPENDAREA lui Iohannis la Parlament. Momentul ADEVĂRULUI BREAKING NEWS: Dragnea şi Tăriceanu discută SUSPENDAREA lui Iohannis la Parlament. Momentul ADEVĂRULUI
DEZASTRU pe piaţa muncii: Cel mai MARE lanţ de restaurante din lume înlocuieşte oamenii cu ROBOŢI. Peste 400.000 de oameni în PERICOL
ONE.ro
De când e Ducesă, Meghan a purtat haine de 200.000 de euro. Cine plăteşte pentru ţinutele ei De când e Ducesă, Meghan a purtat haine de 200.000 de euro. Cine plăteşte pentru ţinutele ei
Kylie Jenner, gest scandalos pentru a devenit miliardară la 20 de ani
Cum s-a vindecat de o afecţiune gravă sora lui Dan Bordeianu: "Mi s-au dat două luni de trăit!"
Descopera.ro
Descoperire URIAŞĂ într-un complex funerar din Egipt după ce arheologii au săpat timp de cinci ani. ''Poate fi numită o SENZAŢIE. Am citit despre, dar asemenea dovezi nu aveam până acum'' - VIDEO Descoperire URIAŞĂ într-un complex funerar din Egipt după ce arheologii au săpat timp de cinci ani. ''Poate fi numită o SENZAŢIE. Am citit despre, dar asemenea dovezi nu aveam până acum'' - VIDEO
Cum a DIVORŢAT aromânca Ana pentru Theodor Aman şi EXCENTRICITĂŢILE care aveau loc în casa lor de la marginea oraşului. Inclusiv soţia lui Carol I, marea regină Carmen Sylva, se deda la ele. ''Nici în secolul XXI aromânii nu acceptă asta'' - VIDEO
INOVAŢIE incredibilă a unui inginer român. A creat cea mai tare ARMĂ de asalt. NATO nu are niciuna de acest tip. ''Deja au venit cereri pentru ea'' - VIDEO
Go4it.ro
Este oficial! Xiaomi LANSEAZĂ cel mai aşteptat telefon al său şi în magazinele din Europa. Este cel mai IEFTIN model cu performanţe atât de mari Este oficial! Xiaomi LANSEAZĂ cel mai aşteptat telefon al său şi în magazinele din Europa. Este cel mai IEFTIN model cu performanţe atât de mari
TOP 10 telefoane cu ANDROID care se strică cel mai repede. O listă care îţi spune de ce brand şi ce model să te fereşti
Cel mai avansat smartphone CHINEZESC pus în faţa celui mai greu test: cât de rezistent este de fapt?
Csid.ro
Pericolul ascuns din ouă Pericolul ascuns din ouă
Corina Dănilă: dieta cu care a slăbit 19 kg
Teo Trandafir: dieta care nu dă greş niciodată

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.