Românii şi cuceritorii modei

Autor: Rosca Cristina Postat la 24 septembrie 2011 91 afişări

Termenul criză, care stă de trei ani pe buzele tuturor, s-a tradus în oportunităţi de extindere pentru brandurile de modă străine şi în insolvenţă sau datorii imense pentru românii care altădată dominau piaţa de retail.

Compania TinaR Distribuţie, una dintre cele două companii care operează magazinele Tina R, şi-a cerut intrarea în insolvenţă la începutul lunii septembrie. Decizia privind insolvenţa ar putea fi luată pe 23 septembrie. "Am ales intrarea în insolvenţă pentru a putea negocia rambursarea unui credit de capital circulant pe care compania Tina R Distribuţie îl avea la Romexterra Bank. Creditul a fost vândut între timp către o firmă de recuperare creanţe", spune Rareş Jianu (39 de ani), unul dintre fondatorii Tina R, la una dintre puţinele sale ieşiri în presă. Rareş Jianu a lansat lanţul de magazine Tina R în urmă cu 18 ani împreună cu Iulia Sevastina Stoica, care este în continuare acţionar în cadrul companiei. Tina R Distribuţie operează nouă dintre cele 17 magazine ale reţelei. Celelalte opt unităţi sunt operate de compania Brands in Trade, ferită de acţionari de problemele financiare.

Rareş Jianu admite că s-a mai gândit la varianta intrării în insolvenţă în 2009, când şi alţi retaileri au ales această soluţie. La finalul lui 2009 Leonardo, cel mai mare retailer local de încălţăminte şi produse de marochinărie, deţinut de Florin Panea, a intrat în insolvenţă cu datorii de peste 100 de milioane de euro. În prezent, compania a reluat expansiunea, ajungând la circa 140 de magazine. Strategia administratorului a fost ca, imediat după intrarea în insolvenţă, să renunţe la operaţiunile pe pieţele externe unde Leonardo opera peste 40 de magazine. Anul trecut afacerile retailerului de pantofi şi marochinărie au ajuns la 66 milioane de euro, mai puţin de jumătate faţă de 2008, ultimul an de boom, când acestea ajungeau la 135 milioane de euro.

Leonardo şi Jolidon erau, înainte de începerea crizei, cei mai extinşi retaileri români în străinătate. Dacă Leonardo a închis magazinele din afara ţării încă din 2009, odată cu intrarea în insolvenţă, Jolidon a început să le închidă treptat de anul trecut. Acum, Gabriel Cârlig, acţionarul majoritar şi directorul producătorului clujean din industria textilă Jolidon, admite că nu mai deţine magazine proprii în străinătate. Afacerile Jolidon au fost afectate de criză, ajungând la circa 18,7 milioane de euro anul trecut (aproape jumătate faţă de nivelul din urmă cu trei ani), iar datoriile au urcat la de circa trei ori mai mult. Gabriel Cârlig spune că, pentru a face faţă situaţiei dificile, închide magazinele neperformante, dar deschide altele în spaţii mai bune şi cu chirii mai mici. Astfel spune că va reuşi să închidă anul tot cu 85 de magazine, deşi în urmă cu puţin timp a închis magazinul de pe bulevardul Magheru, unul dintre cele mai cunoscute ale companiei.

Şi Tina R a închis în ultima perioadă două unităţi, în Militari Shopping Center şi în Carrefour Militari, ajungând în prezent la 17 unităţi. Chiar dacă au cerut insolvenţa, oficialii companiei spun că nu au blocat extinderea, alte trei sau patru deschideri fiind programate până la finalul anului - Piaţa Romană, Galleria Arad, Maritimo Constanţa şi Electroputere Craiova. Compania nu se orientează doar către stradal sau malluri, însă spune că în următorii doi ani ar putea apărea alte cinci până la zece unităţi Tina R.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comert,
retail,
branduri,
moda,
datorii,
piata
/analize/comert/romanii-si-cuceritorii-modei-8760661
8760661
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.