Povestea lui José Neves, antreprenorul care a ajuns miliardar îmbinând moda şi tehnologia

Autor: Andra Stroe Postat la 20 mai 2023 74 afişări

Povestea lui José Neves, antreprenorul care a ajuns miliardar îmbinând moda şi tehnologia

Pentru José Neves reţeta succesului a avut doar două ingrediente: moda şi tehnologia. A folosit-o în mai multe businessuri, până a dat lovitura cu Farefetch, o platformă de fashion de lux care a atras acţionari de renume, ca JD şi ALIBABA, şi i-a adus o avere de 2,5 miliarde de dolari.

José Neves a crescut în Porto, unde bunicul său avea un magazin de pantofi, aşa că a avut ocazia să ia contact cu lumea modei de mic. Marea sa pasiune a fost însă tehnologia, pe care a descoperit-o după ce, de Crăciun, a primit de la părinţi un calculator, la vârsta de 8 ani. A învăţat imediat să codeze, folosindu-se de diverse cărţi, şi apoi şi-a proiectat singur mai multe jocuri pe PC.

Ulterior, a studiat economie la Universitatea din Porto, perioadă în care a şi pus bazele primei sale companii de tech, Grey Matter, un creator de software pentru producătorii de haine. Ideea îi aparţinuse însă lui Cipriano Soussa, pe care Neves avea să îl implice şi în următoarele iniţiative antreprenoriale.

În acelaşi an a fondat şi firma de software Platforme, destinată micilor branduri de fashion. Apoi, în 1996, la vârsta de 22 de ani, antreprenorul a lansat şi brandul de încălţăminte Swear. Ulterior a pornit o nouă companie de fashion de tip en-gros, SIX London, care îşi vinde produsele către 600 de retaileri din întreaga lume. În 2001 a pornit o nouă afacere, magazinul boutique bstore, deschis la Londra.

La câţiva ani distanţă, în 2008, folosindu-se deopotrivă de experienţa în industria de tehnologie şi în retailul vestimentar dobândită până atunci a pus bazele platformei online de fashion de lux Farefetch, din care a vândut, în 2017, o participaţie minoritară către JD.com, pentru suma de aproape 400 de milioane de dolari, chiar înainte de extinderea operaţiunilor în China.

După un an, odată cu listarea la New York Stock Exchange din 2018, brandul a primit o evaluare de 1,4 miliarde de dolari. În 2020 a urmat un nou parteneriat cu Richemont şi Alibaba, care au investit împreună 600 de milioane de dolari în businessul portughez, sumă pentru care au primit 25% din acţiunile filialei chineze a companiei.

Pe plan personal, Neves e căsătorit şi are cinci copii. În prezent locuieşte în Guimarães, Portugalia, dar călătoreşte des în interes de serviciu. Potrivit Forbes, are o avere de 2,5 miliarde de dolari. În paralel cu activitatea antreprenorială, fondatorul a făcut parte şi din Consiliul Britanic de Fashion timp de doi ani, între 2016 şi 2018.   

José Neves, fondator, Farefetch

1. S-a născut în iunie 1974, în Porto, Portugalia;

2. A luat contact cu lumea modei şi a tehnologiei încă din copilărie;

3. A urmat Universitatea din Porto şi, încă din anii studenţiei, a pus bazele mai multor companii care îmbinau tehnologia şi retailul vestimentar;

4. În 2007 a fondat platforma globală de fashion de lux Farefetch;

5. Este căsătorit, are 5 copii şi o avere de 2,5 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.