De la BMW si Tiriac, la imobiliare

Postat la 17 septembrie 2008 200 afişări

Dupa ce l-a convins pe Ion Tiriac sa investeasca in imobiliare, Radu Merica, cel care a condus pentru cinci ani afacerile fostului tenismen, a pregatit deja strategia prin care grupul german ECE, cel mai mare administrator european de centre comerciale, va ataca piata locala.

Primul lucru care iti atrage aten­tia cand treci poarta de intrare a centrului de afaceri de langa hotelul Caro din nordul Bucurestiului este un Jaguar E Type de culoare rosie din anul 1968, aflat pe primul dintre locurile de parcare marcate cu o placuta pe care scrie cu litere de o schioapa ECE. “L-am cumparat acum sapte ani de la un dealer german care il adusese de la New York si l-am restaurat”, spune Radu Merica, director general al ECE pentru Romania, in timp ce se asaza confortabil la biroul sau de la etajul patru al cladirii ocupate pana anul trecut de gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever.

 

Chiar daca se declara pasionat de masini clasice - chiar si calendarul de perete este plin cu fotografii de masini de epoca, in special din anii ’60 -, Merica recunoaste ca se foloseste tot mai mult de avion, fie ca este vorba de drumurile saptamanale pe care le face in strainatate in interes de serviciu, in Germania, unde are resedinta, sau de calatoriile prin tara, deoarece, asa cum spun multi dintre actorii pietei de real estate, terenurile pentru dezvoltari imobiliare se vad mult mai bine de la inaltime.

 

Piata imobiliara pare a fi acum principala tinta a lui Radu Merica, cel care a condus intre 2001 si 2005 holdingul omului de afaceri Ion Tiriac, iar de mai bine de doi ani a fost desemnat sef al biroului local al grupului german ECE, cel mai mare operator european de centre comerciale situate in interiorul oraselor.

 

“Pentru moment, preferam sa stam deoparte si sa ne implicam doar in anumite proiecte. Spre deosebire de alti jucatori din domeniul imobiliar, ECE nu vrea sa cumpere cu orice pret”, justifica Merica faptul ca singurul proiect al ECE anuntat in piata in acest interval de timp este mall-ul care va fi construit in cadrul proiectului Sema Park.

 

“Nici in acest caz nu pot avansa un termen ferm cand vom incepe constructia, totul depinde de proprietar (un grup de firme controlat de omul de afaceri Ion Radulea - n. red.)”, adauga Merica. Practic, grupul german va fi implicat doar in constructia si administrarea centrului comercial care va implica investitii estimate la 170 de milioane de euro. Proiectul Sema Park este unul dintre cele mai mari proiecte integrate (birouri, rezidential, spatii comerciale) situate in interiorul orasului, investitiile estimate urmand sa treaca de 800 de milioane de euro, potrivit proprietarilor terenului.

 

Sema Park nu va fi insa singurul proiect al ECE de pe piata romaneasca. “In sase luni sper sa pot spune mai multe”, adauga misterios Radu Merica. El spune ca ia in calcul dezvoltarea unor centre comerciale fie pentru proprietari de terenuri amplasate in interiorul oraselor, fie ca investitie proprie.

 

Unul dintre proiectele de care a fost interesat grupul ECE a fost mall-ul anuntat de Primaria sectorului 2 al Capitalei pe locul fostei piete Obor. Licitatia pentru constructia acestui proiect comercial a fost insa castigata la sfarsitul anului 2006 de un consortiu de firme detinute de oamenii de afaceri Radu Dimofte, Gabriel Popoviciu si Sorin Creteanu. Merica spune ca pierderea aceasta situatie nu schimba strategia grupului german.

 

“Daca trec zece ani si avem trei sau patru centre comerciale functionale este foarte bine. Ganditi-va ca pentru noi un centru comercial inseamna in general o perioada de dezvoltare si construire de 3-4 ani, vorbim de proiecte mari. In perioada cat am fost la Tiriac Holdings valoarea cumulata a tuturor proiectelor imobiliare aflate in diferite stadii de dezvoltare insemna probabil 160 de milioane de euro. Acum, numai centrul comercial de la Sema Park are o valoare comparativa”, completeaza Merica. Cum a ajuns insa Merica, un absolvent de Fizica-Chimie, sa aiba pe mana afacerile unuia dintre cei mai bogati romani?

 

Pasiunea pentru masini (in special clasice) pare a fi primul dintre elementele care il leaga pe Merica de Ion Tiriac, proprietarul celei mai importante colectii de masini din Romania. Tot aceasta pasiune il determinase in anul 1996 pe proaspatul doctor in fizica suprafetelor al Universitatii Tehnice din München sa se angajeze la sediul central al Mercedes de la Stuttgart.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/de-la-bmw-si-tiriac-la-imobiliare-3189763
3189763
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.