Aveti grija cat consumati

Postat la 30 noiembrie 2008 19 afişări

Indemnul la cumpatare in consum, venit din toate directiile, ii face pe comercianti sa se pregateasca de contraatac, prin oferte promotionale, dar si de defensiva, cu strategii de reducere a costurilor.

Aveti grija cat consumati

“Recomandam consumatorilor cumpatare”, suna recomandarea apasata a lui Mihai Meiu, directorul Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), referindu-se la dificultatea oamenilor de a trece rapid de la un model de consum bazat pe asteptari de crestere a economiei si a salariilor la unul bazat pe prudenta.

Cu prilejul unui forum de teme de retail organizat saptamana trecuta de agentia Mediafax, Meiu a anuntat ca ANPC a creat un site (www.bugetulfamiliei.ro) cu informatii, sfaturi si chiar oferte de consiliere online pentru cei ce incearca sa-si gestioneze propriul buget in conditii de criza. Insistenta lui Meiu pentru prudenta in privinta cheltuielilor de consum a fost sustinuta si de ceilalti participanti la forum.

“Romania a ajuns intr-o etapa in care putem vorbi de supraconsum”, a declarat Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata, adaugand ca exista riscul ca oamenii sa se dovedeasca prea optimisti chiar si in actualele conditii de incertitudine: “Daca romanului i-a crescut salariul cu 25-30% pe an, a crezut ca va fi la fel si in urmatorii 25-30 de ani, ceea ce cu siguranta nu se va intampla”.

La anul, afirma Voinea, oamenii vor trebui sa se gandeasca bine inainte de a cumpara un produs, fiind recomandabila trecerea la categorii mai ieftine sau o reducere pur si simplu a consumului. In acest context, cat de mult vor fi afectati comerciantii?

“Cred ca marile retele isi vor revizui expansiunea in 2009, insa aceasta nu tine doar de reducerea consumului, ci si de imposibilitatea lor de a obtine finantare. Isi vor mentine planurile poate doar cei care beneficiaza de autofinantare”, a declarat Alexandru Vlad, vicepresedinte al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRC) si director general al operatorului Selgros.

“Daca va bazati pentru 2009 pe rezultatele din ultimii opt ani, faceti o mare greseala”, le spune Liviu Voinea comerciantilor, comentand faptul ca, in special dupa 2000, cifrele de afaceri ale comerciantilor au crescut foarte mult, ajungandu-se ca in prezent, intre primele 100 de companii din Romania, aproape o treime sa fie din domeniul comertului.

Cu precadere ultimii doi ani au fost foarte buni pentru comertul din Romania, a carui valoare a ajuns la aproape 40 de miliarde de euro anul trecut. Anul acesta, Metro a decis sa reia expansiunea, la trei ani de la deschiderea ultimului sau magazin, iar Carrefour a atins cel mai mare ritm de expansiune, 10 magazine noi deschise in 2008, in paralel cu remodelarea fostelor magazine Artima, acum supermarketuri Carrefour Express.

Pentru anul viitor insa, planurile operatorilor de retail vor ficu siguranta afectate de cele ale dezvoltatorilor imobiliari, una din categoriile cele mai lovite acum de dificultatea de a obtine finantare. “In urmatorii doi-trei ani vom asista la o scadere drastica a consumului”, e de parere Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Romane a Analistilor Financiari (CFA Romania).

In acest context, spune Cabat, e nevoie de o reducere drastica a marjelor de profit in comert, dar si de o adaptare a spatiilor de vanzare la noile conditii de piata. “Ramane de vazut cine va inchiria spatiile ce vor ramane”, adauga Cabat pe un ton pesimist. Pe termen scurt, comerciantii raman totusi optimisti, mai ales ca se apropie sarbatorile.

Delia Cucu, directorul reprezentantei Metro Grup in Romania, a citat recentul studiu al Deloitte bazat pe un sondaj care releva ca 45% dintre romani cred ca vor cheltui in perioada sarbatorilor de iarna mai mult fata de anul trecut. Mult mai putin optimist se arata Alexandru Vlad, care e convins ca pana la sarbatori situatia se va inrautati: “Cred ca pentru sarbatori se va schimba substantial cosul de cumparaturi al romanilor”.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comert,
FMCG,
retail
/analize/comert/aveti-grija-cat-consumati-3581929
3581929
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.