Cel mai mare filantrop al politicii romanesti - Lorant Para

Autor: Razvan Muresan Postat la 22 ianuarie 2011 280 afişări

Donatiile in Fondul Solidaritatea au ca sursa fie veniturile membrilor in consiliile de administratie ale companiilor de stat, la cererea premierului Emil Boc, ori, mai rar, salariile demnitarilor. Doneaza politicienii de teama pierderii functiei, pentru imagine sau de dragul ajutorarii victimelor recesiunii?

Doar 34 de ani are cel mai mare filantrop al politicii romanesti. "Sunt sigur ca nu sunt cel care a contribuit cel mai mult, pentru ca unii dintre cei care au donat au dorit sa ramana anonimi. Eu nu mi-am pus aceasta problema pentru ca nu am nimic de ascuns." Lorant Para este secretar general adjunct in Ministerul Mediului si a contribuit la "diminuarea efectelor crizei economice" cu aproape un miliard de lei vechi. De fapt, la momentul infiintarii, in vara anului trecut, scopul fondului era tocmai acesta. Dupa cum precizeaza oficialii din Ministerul de Finante, sumele donate de persoanele fizice pentru contracararea crizei constituie insa venituri ale bugetului de stat si nu sunt alocate unei cheltuieli bugetare anume.

Era luna iunie cand Emil Boc le cerea secretarilor de stat si consilierilor care reprezinta statul in companii cu capital minoritar de stat si in institutii financiare precum CEC si Eximbank sa isi doneze indemnizatia de participare la sedinta. Boc solicita totodata ministrilor sa ii schimbe din functie pe acei demnitari care refuza.

"Premierul nu avea cum sa ne schimbe din functie daca nu donam banii, dar oricum, eu m-am conformat", spune Lorant Para. Intrebat daca ar fi contribuit la Fondul Solidaritatea in lipsa sfatului ferm al prim-ministrului, Para evita un raspuns si repeta "m-am conformat", insa completeaza ca probabil s-ar fi indreptat spre ajutorarea celor afectati de inundatii, deci o cauza cu un obiectiv mai concret. Cat timp destinatia banilor stransi in contul Fondului este greu de identificat, iar sumele cheltuite nu s-au indreptat spre un tel palpabil, e greu de crezut ca demnitarii ar mai fi donat de bunavoie asemenea sume. Totusi, oficialul de la Mediu "crede si spera" ca banii vor fi folositi in sensul initial si nu isi vor gasi un alt drum.

"Un miliard de lei vechi, deci 25.000 de euro, nu e o suma mare, iar asemenea sume oricum se doneaza partidelor politice", declara sociologul Alfred Bulai. El spune ca actul donarii e "o gluma", pentru ca premierul poate oricand sa-i demita pe cei care nu ii respecta ordinele, iar sumele donate se recupereaza din alte parti. "Daca Boc vrea sa schimbe toti secretarii de stat pana la ora 12, ei pleaca acasa", explica Bulai. Cat despre modul cum vor fi folositi banii, sociologul vorbeste despre o situatie similara cu orice ban dat statului. Asa se face ca, spune Bulai, banii intra intr-o zona vaga unde nu mai au nicio urma de supraveghere. Sumele mari destinate solidaritatii ar putea veni de la oamenii de afaceri, insa cat timp in alte tari banii sunt justificati pana la ultimul cent, iar in Romania nu se intampla asta, doar politicienii mai doneaza pentru asemenea cauze.

Dovada: corporatiile prefera sa nu se imprieteneasca cu statul, ci ajuta ONG-uri, iar asta se vede si in contributia la fond. Cele mai mari donatii, dupa cea a UDMR-istului, au fost cele ale lui Bogdan Dragoi (83.000 de lei), Constantin Stafie (63.000 de lei), Gheorghe Ionescu si Traian Basescu (32.000 de lei). "De fapt, e o terapie de imagine care vrea sa sugereze o solidaritate a clasei politice fata de cetatenii afectati de taierile de salarii si concedieri", concluzioneaza Alfred Bulai.

Urmărește Business Magazin

/analize/cel-mai-mare-filantrop-al-politicii-romanesti-lorant-para-7908800
7908800
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.