Zona euro se cutremură: Problemele economice se adâncesc peste prognozele analiştilor, iar declinul este doar la început

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 23 august 2023 9512 afişări

Zona euro se cutremură: Problemele economice se adâncesc peste prognozele analiştilor, iar declinul este doar la început

Cele mai mari două economii din zona euro se deteriorează rapid, sectorul serviciilor ca şi industria prelucrătoare au intrat într-un declin serios, scrie Bloomberg.

Flash Purchasing Manager Indexes pentru luna august, semnalează că în sectorul privat au avut loc contracţii mai mari decât prognozele iniţiale, fenomenul afectând atât Germania cât şi Franţa.

Firmele din ambele ţări au înregistrat o scădere a cererii şi au raportat scăderi ale portofoliilor de comenzi, ceea ce sugerează că vor urma şi mai multe probleme.

Indicatorul S&P Global pentru Germania a scăzut la 44,7 - cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani - de la 48,5 în iulie. O inidicator similar pentru Franţa s-a menţinut la 46,6, încă mult sub pragul de 50 pentru creştere.

Rezultatele se adaugă la dovezile că scăderea cererii globale, inflaţia ridicată şi ciclul agresiv de înăsprire monetară al Băncii Centrale Europene îşi pun amprenta asupra economiei.

Investitorii au cumpărat obligaţiuni germane, ceea ce a dus la scăderea randamentului pe 10 ani cu 9 puncte de bază la 2,56%, în timp ce comercianţii au redus agresiv pariurile privind rata dobânzii şi văd acum 60% şanse de o nouă creştere cu un sfert de punct, faţă de 80% anterior.

Euro a scăzut cu 0,3% faţă de dolar, până la 1,0813 dolari, cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii iunie.

„Este clar că economia nu merge bine, ţinând cont de aceste cifre”, a declarat Dirk Schumacher, economist la Natixis SA.

În luna august, sectorul serviciilor franceze a scăzut în cel mai rapid ritm din ultimii doi ani şi jumătate, în timp ce industria prelucrătoare a scăzut pentru a şaptea lună. Comenzile noi au scăzut pentru a patra lună consecutiv. În acelaşi timp, presiunile inflaţioniste s-au atenuat.

„Există şanse semnificative să ne confruntăm cu o contracţie în T3”, a declarat Norman Liebke, eeconomist la Hamburg Commercial Bank.

Problemele Germaniei sunt mai grave. Serviciile s-au contractat pentru prima dată în ultimele opt luni, spulberând speranţele că acest sector ar putea amortiza prăbuşirea devastatoare a industriei ţării.

Mai mult, preţurile sunt din nou în creştere. Firmele de servicii, în special, s-au confruntat cu o creştere abruptă şi accelerată a cheltuielilor din cauza costurilor mai mari ale combustibilului şi a creşterilor salariale susţinute.

„Orice speranţă că sectorul serviciilor ar putea salva economia germană s-a evaporat”, a declarat Cyrus de la Rubia, economistul şef al Hamburg Commercial Bank.

Ţinând cont de ultimul raport, modelul său de prognoză a PIB-ului indică faptul că economia este pregătită pentru o contracţie de aproape 1%.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.