Zelensky devine din ce în ce mai nervos: Critică NATO că nu face destul pentru a ajuta Ucraina. La Bruxelles, NATO a anunţat că întăreşte flancul estic

Autor: Ştefan Stan Postat la 24 martie 2022 84 afişări

Zelensky devine din ce în ce mai nervos: Critică NATO că nu face destul pentru a ajuta Ucraina. La Bruxelles, NATO a anunţat că întăreşte flancul estic

Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a atacat naţiunile occidentale pentru că nu fac suficient pentru a ajuta ţara sa să se apere împotriva Rusiei, în timp ce liderii NATO s-au întâlnit pentru a discuta despre aprofundarea sprijinului alianţei pentru Kiev, scrie FT. 

Într-un discurs video adresat joi la summitul NATO de la Bruxelles, Zelensky a făcut apel la "asistenţă militară - fără restricţii".

"Aveţi mii de avioane de luptă, dar nouă nu ni s-a dat încă niciunul", a spus el. "Am cerut tancuri pentru a ne putea debloca oraşele noastre care acum mor - Mariupol, Berdyansk, Melitopol, altele... . Aveţi cel puţin 20.000 de tancuri. Cel mai rău lucru în timpul războiului este să nu ai răspunsuri clare la cererile de ajutor".

El a avertizat că Rusia "nu intenţionează să se oprească în Ucraina" şi că, în cele din urmă, va ameninţa membrii estici ai NATO: "statele baltice, Polonia - asta este sigur".

Zelensky a criticat, de asemenea, NATO pentru că nu a acceptat Ucraina ca membru al alianţei.

"După un astfel de război împotriva Rusiei, vă cer: niciodată, vă rog, niciodată să nu ne mai spuneţi că armata noastră nu corespunde standardelor NATO", a spus el. "Am arătat de ce sunt capabile standardele noastre şi cât de mult putem da pentru securitatea comună în Europa şi în lume. Cât de mult putem face pentru a ne proteja de o agresiune împotriva a tot ceea ce preţuim noi, tot ceea ce preţuiţi voi."

Liderii NATO au răspuns cu un angajament de a intensifica pregătirile împotriva ameninţării atacurilor cu arme chimice şi nucleare.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că a "activat elementele de apărare chimică, biologică, radiologică şi nucleară ale NATO, iar aliaţii desfăşoară apărări chimice, biologice şi nucleare suplimentare" ca răspuns la ameninţările ruseşti.

"Luăm măsuri atât pentru a sprijini Ucraina, cât şi pentru a ne apăra", a declarat el reporterilor, adăugând că NATO este îngrijorată de retorica Rusiei în ceea ce priveşte armele chimice şi nucleare şi de istoricul său de utilizare a agenţilor chimici împotriva duşmanilor săi, precum şi de sprijinul său pentru regimul Assad din Siria, unde au fost folosite arme chimice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nato,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.