Zahărul s-a scumpit cu 60% într-un an în UE. Un kilogram de zahăr în România e 6-7 lei în retail, după o creştere în linie cu media UE

Autor: Florentina Niţu Postat la 30 aprilie 2023 46 afişări

Preţul zahărului a cres­cut cu 61% în UE pe parcursul unui an, iar cele mai mari creşteri ale inflaţiei la zahăr în martie 2023 faţă de aceeaşi lună a anului precedent au fost înre­gistrate în Cehia (98%), Estonia (97%) şi Polonia (82%), arată datele Eurostat, biroul european de statistică.

Preţul zahărului a cres­cut cu 61% în UE pe parcursul unui an, iar cele mai mari creşteri ale inflaţiei la zahăr în martie 2023 faţă de aceeaşi lună a anului precedent au fost înre­gistrate în Cehia (98%), Estonia (97%) şi Polonia (82%), arată datele Eurostat, biroul european de statistică.

În România, zahărul s-a scumpit cu 60,9% în­tr-un an, în linie cu media UE. Acum, în orice su­per­market, in­di­ferent sub umbrela cărei companii se află, în medie, un kilo­gram de za­hăr este 6-7 lei, fie el şi marcă privată. Din­tre toate mărfurile alimentare, la nivelul ţării, preţul zahărului a înregistrat cea mai mare creştere şi depă­şeşte de câteva ori rata anuală a inflaţiei de 15,5%.

Recent, Consiliul Con­cu­ren­ţei a declanşat trei inves­ti­gaţii privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe pieţele producţiei de ulei de floarea-soarelui, unt şi zahăr. În ceea ce priveşte pia­ţa fabricării şi comercia­li­zării de zahăr s-au derulat inspecţii la firmele Agrana România (ac­ţionariat austriac), compa­nie care are două fabrici pe plan local, din care doar în­tr-una produce zahăr din sfeclă de zahăr, Pfeifer & Langen Ro­mânia (acţionariat german), care a deţinut anterior fabrica Za­hărul Oradea şi Lucsor Impex (acţionariat românesc), care comercializează produse ali­mentare.

Mihaela Neagu, director general al Best Achiziţii, com­pania care operează fabrica de zahăr Bod din judeţul Braşov, justifică creşterea preţului za­hă­rului la peste 6-7 lei/kg prin faptul că utilităţile s-au scum­pit, dar şi inputurile şi materia primă.

„Din Ucraina vin cantităţi mari de zahăr brut din sfeclă de zahăr cu 720-750 euro/tonă, 70 euro transport şi 100 de euro este ambalatul, iar ca produ­cător ajungi la un profit de maximum 10% la raft, nu avem marje foarte mari. Creşterea este normală, iar preţul zahă­rului nu a crescut doar în Ro­mânia, ci peste tot în Europa“, spunea recent Neagu. Ea a cumpărat recent alături de un partener fabrica de zahăr de la Luduş (jud. Mureş), deţinută de grupul francez Tereos.

Scumpirea în piaţa zahă­rului a pornit de la scumpirea gazului, pentru că seminţele au nevoie de gaz pentru proce­sa­re, preţul inputurilor a crescut pentru fermieri, producţia de sfeclă de zahăr a fost mai mică anul trecut şi preţul cu salariile a crescut în industria alimen­tară, a explicat ea.

La nivelul UE, datele in­dică o creştere continuă a pre­ţurilor alimentelor începând cu august 2021, iar zahărul a fost dintre produsele alimentare cu cea mai mare creştere a pre­ţurilor. Însă, în martie 2022 comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, creşterea a fost de 11%, iar cu doi ani în urmă, în martie 2021 faţă de martie 2021, rata de creştere era de 1,6%, conform Eurostat.

Cel mai bine au ţinut preţul zahărului sub control vecinii din Ungaria, care au înregistrat o creştere de doar 17% în ulti­mul an. Ungaria este urmată de Luxemburg (19%), Belgia (35%), Bulgaria (36%) şi Irlanda (37%).

Rata inflaţiei pentru zahăr în martie 2023

Rata inflaţiei pentru zahăr în UE

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zahar,
uniunea europeana,
romania,
inflatie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.