Zahărul s-a scumpit cu 60% într-un an în UE. Un kilogram de zahăr în România e 6-7 lei în retail, după o creştere în linie cu media UE
Preţul zahărului a crescut cu 61% în UE pe parcursul unui an, iar cele mai mari creşteri ale inflaţiei la zahăr în martie 2023 faţă de aceeaşi lună a anului precedent au fost înregistrate în Cehia (98%), Estonia (97%) şi Polonia (82%), arată datele Eurostat, biroul european de statistică.
Preţul zahărului a crescut cu 61% în UE pe parcursul unui an, iar cele mai mari creşteri ale inflaţiei la zahăr în martie 2023 faţă de aceeaşi lună a anului precedent au fost înregistrate în Cehia (98%), Estonia (97%) şi Polonia (82%), arată datele Eurostat, biroul european de statistică.
În România, zahărul s-a scumpit cu 60,9% într-un an, în linie cu media UE. Acum, în orice supermarket, indiferent sub umbrela cărei companii se află, în medie, un kilogram de zahăr este 6-7 lei, fie el şi marcă privată. Dintre toate mărfurile alimentare, la nivelul ţării, preţul zahărului a înregistrat cea mai mare creştere şi depăşeşte de câteva ori rata anuală a inflaţiei de 15,5%.
Recent, Consiliul Concurenţei a declanşat trei investigaţii privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe pieţele producţiei de ulei de floarea-soarelui, unt şi zahăr. În ceea ce priveşte piaţa fabricării şi comercializării de zahăr s-au derulat inspecţii la firmele Agrana România (acţionariat austriac), companie care are două fabrici pe plan local, din care doar într-una produce zahăr din sfeclă de zahăr, Pfeifer & Langen România (acţionariat german), care a deţinut anterior fabrica Zahărul Oradea şi Lucsor Impex (acţionariat românesc), care comercializează produse alimentare.
Mihaela Neagu, director general al Best Achiziţii, compania care operează fabrica de zahăr Bod din judeţul Braşov, justifică creşterea preţului zahărului la peste 6-7 lei/kg prin faptul că utilităţile s-au scumpit, dar şi inputurile şi materia primă.
„Din Ucraina vin cantităţi mari de zahăr brut din sfeclă de zahăr cu 720-750 euro/tonă, 70 euro transport şi 100 de euro este ambalatul, iar ca producător ajungi la un profit de maximum 10% la raft, nu avem marje foarte mari. Creşterea este normală, iar preţul zahărului nu a crescut doar în România, ci peste tot în Europa“, spunea recent Neagu. Ea a cumpărat recent alături de un partener fabrica de zahăr de la Luduş (jud. Mureş), deţinută de grupul francez Tereos.
Scumpirea în piaţa zahărului a pornit de la scumpirea gazului, pentru că seminţele au nevoie de gaz pentru procesare, preţul inputurilor a crescut pentru fermieri, producţia de sfeclă de zahăr a fost mai mică anul trecut şi preţul cu salariile a crescut în industria alimentară, a explicat ea.
La nivelul UE, datele indică o creştere continuă a preţurilor alimentelor începând cu august 2021, iar zahărul a fost dintre produsele alimentare cu cea mai mare creştere a preţurilor. Însă, în martie 2022 comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, creşterea a fost de 11%, iar cu doi ani în urmă, în martie 2021 faţă de martie 2021, rata de creştere era de 1,6%, conform Eurostat.
Cel mai bine au ţinut preţul zahărului sub control vecinii din Ungaria, care au înregistrat o creştere de doar 17% în ultimul an. Ungaria este urmată de Luxemburg (19%), Belgia (35%), Bulgaria (36%) şi Irlanda (37%).
Rata inflaţiei pentru zahăr în martie 2023
Rata inflaţiei pentru zahăr în UE
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro