Women in Power 2021: România este în vârful clasamentului UE când vine vorba despre managerii femei. Cum s-au adaptat ele noului context şi cum văd viitorul businessului românesc?

Autor: Ioana Matei Postat la 25 martie 2021 2610 afişări

Women in Power 2021: România este în vârful clasamentului UE când vine vorba despre managerii femei. Cum s-au adaptat ele noului context şi cum văd viitorul businessului românesc?

Pandemia de COVID-19 a condus la schimbări fără precedent ale locurilor de muncă, în care managerii trec prin provocări legate de planificare, coordonare a angajaţilor sau ducerea la bun sfârşit a activităţilor critice unui business.  Această criză a arătat că a fost nevoie de flexibilitate, rezistenţă şi, nu în ultimul rând, de empatie din partea liderilor pentru a traversa vremurile incerte aduse de pandemie, calităţi care, de cele mai multe ori, nu lipsesc din cele avute de liderii femei.

Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, la nivelul UE, femeile sunt în continuare depăşite în ceea ce priveşte nivelul de management de liderii bărbaţi. În cel de al treilea trimestru al anului 2020, mai mult de 9,5 milioane de oameni deţineau o poziţie de management: 6,2 milioane erau bărbaţi şi doar 2,3 milioane femei. Chiar dacă femeile reprezintă aproximativ jumătate dintre angajaţii din UE (46%), ele sunt sub-reprezentate în rândul managerilor (34%). 

Vestea bună este că numărul lor este mai mare decât în trimestrul al doilea al anului 2002, când se plasa sub 30%. 

Alta veste bună este ca România se află de această data în extrema optimistă a clasamentului: suntem pe locul 5 în acest clasament, cu 37% funcţii de management ocupate de femei. Înaintea noastră se află Letonia (45%), Polonia (44%), Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Suedia (42%), Irlanda (38%). O alta veste buna este ca suntem pe primul loc la capitolul senior executives, unde, potrivit aceloraşi date ale Eurostat, citate de un hub pentru afaceri pentru femei, avem 34% din businessurile conduse din postul de senior executives de către romance. 

Chiar dacă femeile studiază cel mai mult şi deţin jumătate dintre joburi, de cele mai multe ori ele deţin roluri de directori de resurse umane, administrative sau legale —chiar dacă sunt funcţii importante, aceste joburi nu sunt direct legate de profitabilitatea companiilor.

În acest context, Business MAGAZIN lansează a 10-a ediţie a anuarului 100 CELE MAI PUTERNICE FEMEI DIN BUSINESS, proiectul în care celebrăm succesul femeilor din businessul românesc.

Catalogul va fi lansat în cadrul galei Women in Power - un show de business online, transmis diseară, de la ora 19, pe platformele Business MAGAZIN şi Ziarul Financiar. Sub tema „Femeile în prima linie a businessului românesc”, vom vorbi despre provocările femeilor din leadershipul românesc, despre calităţile lor, precum şi despre modul în care văd viitorul businessului în actualul context.

Urmăriţi-ne de la ora 19 - pe zf.ro, businessmagazin.ro şi paginile de Facebook aferente.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
adaptare,
context,
femei,
manageri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.