Vreau sa fiu propriul meu sef“

Postat la 13 februarie 2006 2 afişări

Cand Sebastian Vladescu anunta ca Erste Bank a castigat licitatia pentru preluarea BCR, Gabriel Zbarcea se afla de cealalta parte a ecranului televizorului. "M-am bucurat pentru pretul record", spune el, recunoscand ca regreta ca nu a dus pana la capat privatizarea celei mai mari banci din Romania.

Cand Sebastian Vladescu anunta ca Erste Bank a castigat licitatia pentru preluarea BCR, Gabriel Zbarcea se afla de cealalta parte a ecranului televizorului. "M-am bucurat pentru pretul record", spune el, recunoscand ca regreta ca nu a dus pana la capat privatizarea celei mai mari banci din Romania.

 

BUSINESS Magazin: Ati demisionat de la AVAS inainte de vanzarea BCR, un proces pe care l-ati condus in calitate de presedinte al comisiei de privatizare. Acum v-ati intors la avocatura de business, insa nu la firma in care ati lucrat aproape 10 ani - Musat si Asociatii -, ci la Tuca si Asociatii. Este mai usor sa conduci 40 de avocati decat o institutie ca AVAS?

Gabriel Zbarcea: Este mult mai simplu sa conduci avocati. Aici ai o singura responsabilitate - sa-ti faci treaba fata de client, sa rezolvi lucrurile la timp. Ce-i drept, ca partener, mai trebuie sa te ocupi si de identificarea proiectelor, a clientilor sau de alte probleme administrative. La AVAS, in fiecare dimineata ma intrebam ce s-a mai intamplat, ce drum s-a mai blocat, ce trebuie sa mai repar.

 

Cum va gasiti avocatii? Veti mai atrage alti avocati/parteneri?

Vin foarte multe CV-uri. Candidatii dau un test si sunt examinati de o comisie formata din partenerii firmei. Dar in bransa noastra se merge foarte mult pe recomandari. Este foarte posibil ca in viitorul apropiat sa cooptam noi parteneri.

 

Cum ati inceput avocatura?

Si au am fost recomandat. In 1995, primisem repartitie pe un post de judecator chiar in Bucuresti. Era foarte greu sa primesti posturi de judecator. Dar eu am optat sa ma fac avocat, pentru ca puteam sa fac politica, politica fiind in acel moment una dintre marile mele pasiuni, dupa experienta de doi ani la Liga Studentilor. Ca judecator nu puteam. Pe de alta parte, ca avocat aveam si mai multa libertate, mai putine restrictii.

 

Ati vrut sa faceti politica si ati intrat in guvern. Mai vreti sa va intoarceti in politica?

In momentul de fata, nu mai vreau sa fac politica, mi se pare mediul prea instabil. Dar nu vreau sa inchid usa de tot. Ma atrage foarte tare politica, dar nu imi place cum se face acum. Este nevoie de mai multa rigoare. Probabil ca lucrurile se vor schimba dupa aderarea Romaniei la UE si dupa primenirea actualei clasei politice. Este posibil sa revin.

 

De ce ati renuntat la sefia AVAS?

In actualul sistem este greu sa te mentii asa in fata ... fara sa te consumi, fara sa te enervezi. M-am gandit ca nu mai merita. Cand am preluat acest mandat am sperat la o transformare drastica a societatii. Dar, dupa cateva luni, am vazut ca exista o rezistenta a sistemului la schimbari. Astfel ca, in raport cu ce oferea si ce-ti cerea aceasta demnitate, am considerat ca nu merita. Este un stres foarte mare, exista probleme foarte urgente si foarte importante, este o foarte mare responsabilitate si, in schimb, primesti foarte putin. Si am zis ca nu mai pot continua.

 

A incercat premierul Tariceanu sa va mentina in guvern?

Premierul mi-a solicitat sa raman, cred ca era multumit de mine. Dar cred ca pentru anumite demnitati mandatele limitate si foarte scurte sunt cele mai bune. Daca dureaza prea mult, risti dupa un timp sa te fure sistemul, sa te perverteasca. Dar la inceput, vii cu foarte mult entuziasm si energie si poti aduce ceva.

Spuneati ca aceasta demnitate nu-ti ofera prea multe, dar ati plecat inainte de incheierea privatizarii BCR.

 

De ce nu ati mai stat cateva luni si atunci aveati satisfactia vanzarii celei mai mari banci din Romania?

Faptul ca nu am stat pana la finalizarea privatizarii BCR constituie, intr-adevar, un mare regret. Dar atunci nu stiam cand se termina. Banuiesc ca si dupa plecarea mea au mai fost probleme delicate de rezolvat, care ar fi putut sa amane procesul. Dar sunt foarte satisfacut de aceasta privatizare si sunt fericit ca am contribuit si eu la ea. Sunt mandru de ce am reusit sa fac si de ce au reusit sa faca cei care au dus la bun sfarsit procesul.

 

Cum ati primit anuntul privind vanzarea bancii si pretul obtinut pentru aceasta?

Anuntul castigatorului la BCR l-am vazut cu cativa prieteni, la televizor. M-am bucurat pentru pretul record primit.

 

Ce ati invatat din experienta AVAS?

Am invatat foarte multe. Cum functioneaza sistemul, ca un tot, am privit si "macro", nu numai pe proiecte. Am invatat cum gandeste si cum functioneaza un functionar de stat. Este un sistem rigid, ai nevoie de foarte multe aprobari, functionarul se teme de responsabilitati, de semnatura sa pe un act.

 

Ce sfaturi i-ati dat lui Razvan Orasanu, noul sef al AVAS?

I-am spus in primul rand sa nu se grabeasca si, pe de alta parte, sa gandeasca cu capul lui, nu cu al altuia.

 

Presupunand ca ati fi ramas in aceasta pozitie, ce credeti ca ati fi facut in acest an?

AVAS ar trebui sa lichideze stocul de pachete de actiuni pe care il mai are in portofoliu, fie prin privatizari, fie prin lichidari. Pe de alta parte, as fi intrat mai in profunzime in structura AVAS, pentru a finaliza restructurarea institutiei.

 

Care sunt punctele nevralgice ale AVAS pe care le-ati perceput in activitatea de presedinte?

Diferentele de mentalitate intre angajatii celor doua institutii care au fuzionat (AVAS a fost formata prin comasarea Autoritatii pentru Administrarea Participatiilor Statului - APAPS cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare -  AVAB - n.r.), mecanismul birocratic destul de greoi, rigiditatea in gandire.

 

Daca AVAS s-ar infiinta azi, ce ati face daca ati fi desemnat sa o "construiti de la zero"?

In primul rand, as face o singura agentie pentru privatizare. In Romania, nu s-a facut niciodata un inventar al privatizarii - ce s-a vandut, ce a mai ramas. Apoi as aduce in institutie oameni din mediul de afaceri, tehnocrati, pe care i-as plati foarte bine. Daca vrei rezultate, trebuie sa motivezi bine oamenii, pentru ca altfel iti pleaca.

 

Ce planuri personale aveti? Cum va vedeti in cadrul Tuca si Asociatii?

Vreau sa pastrez un anumit echilibru intre viata de avocat si cea de familie, pentru ca iti face bine si isi arata rezultatele in ambele planuri. Apoi mi-ar placea sa contribui la crearea unui model de succes, si acestea nu sunt vorbe goale. Mi-ar placea ca avocatii tineri sa se uite la Tuca si Asociatii sau Tuca, Zbarcea si Asociatii, cum se va numi, ca la un model de urmat. In cadrul firmei ma voi ocupa indeosebi de business-ul privat. Tot pe plan personal, incerc sa nu uit de unde am plecat, un pic de smerenie si de recurs la trecut nu strica. Ma gandesc ca nu m-am nascut super-partenerul cu bani, masini si casa. Altfel, risti sa nu te mai poti bucura de lucrurile simple.

 

De ce nu v-ati intors la Musat?

In primul rand, nu am avut oferta de la Musat. Nu m-a sunat dupa ce am plecat de la AVAS. In schimb, au fost alti colegi de breasla cu care m-am intalnit in perioada aceasta, cu care am purtat discutii de asociere.

 

Dar v-ati fi intors daca suna?

Nu, niciodata. Cred ca am crescut suficient in aceasta meserie si mi-ar fi fost greu sa accept o autoritate deasupra mea. Vreau sa fiu propriul meu sef, sa nu dau socoteala nimanui ce fac cu timpul meu. La Tuca si Asociatii sunt managing partner, la fel ca si Florentin Tuca.

 

Care sunt, in opinia dumneavoastra, principalii competitori ai Tuca si Asociatii?

Cei care isi revendica locurile de top ale ierarhiei. Piata este insa foarte dinamica si lucrurile se pot schimba foarte repede. Sunt firme care vin tare din urma, iar ierarhiile se pot schimba usor. Poti sa ai un an foarte bun, dar poti sa ai si ghinion.

 

Ce firme de avocatura straine vor veni pe piata romaneasca in urmatorii cinci ani?

Cred ca vor veni in Romania firmele care au deja birouri in Europa de Est, in special la Budapesta sau Praga. Noi lucram deseori cu oamenii din Ungaria sau Cehia, si acestia cunosc foarte bine piata romaneasca.

 

Credeti ca Tuca si Asociatii ar putea intra intr-un parteneriat cu o casa de avocatura straina?

De ce nu? Dar probabil ca abia peste cativa ani am putea avea o discutie serioasa. Firma este inca tanara, abia de anul acesta este listata in directoarele internationale, peste 3-4 ani putem arata un istoric, o cifra de afaceri etc.

 

Care credeti ca vor fi cele mai importante tranzactii in acest an?

In domeniul privat, probabil ca vor fi tranzactii mari in domeniul bancar sau in telecomunicatii. In ceea ce priveste vanzarea de active de stat, interesante sunt privatizarile distributiilor de electricitate, Daewoo, Romgaz, Antibiotice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Vreau sa fiu propriul meu sef“
/actualitate/vreau-sa-fiu-propriul-meu-sef-977410
977410
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.