Putin: America este un parazit pe spinarea economiei mondiale

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 02 august 2011 33 afişări

Statele Unite traiesc peste posibilitatile lor financiare, "ca un parazit pe spinarea economiei mondiale", iar dominatia dolarului in tranzactiile globale este o amenintare la adresa stabilitatii pietelor financiare, a declarat premierul rus Vladimir Putin.

"Gratie monopolului exercitat de dolar, SUA reusesc sa transfere o parte din problemele lor pe spatele economiei mondiale", a spus liderul de la Kremlin, citat de Reuters. "Daca la ei are loc o disfunctionalitate de sistem, ea afecteaza pe toata lumea. Tari ca Rusia si China isi tin in dolari o parte semnificativa din rezervele valutare. Ar trebui sa existe si alte monede de rezerva", a apreciat Putin, aflat intr-o tabara de vara a tineretului pro-Kremlin, grupat in organizatia "Nashi" (Ai nostri).

El a salutat compromisul la care s-a ajuns in Congresul SUA privind cresterea plafonului de indatorare, spre a evita intrarea tarii in incapacitate de plata incepand cu 2 august. "Slava Domnului ca au avut destula minte si responsabilitate sa ia o decizie echilibrata", a comentat Putin.

Aparitia lui in tabara de vara a organizatiei Nashi, in randurile careia premierul este cu mult mai popular decat presedintele Dmitri Medvedev, ar putea fi interpretata drept o avanpremiera a posibilei sale candidaturi la alegerile prezidentiale din 2012, comenteaza Reuters, desi pana acum Putin nu a facut nicio sugestie in privinta intentiilor sale pentru perioada electorala - daca ar vrea sa revina la conducerea statului sau doar sa-l sustina pe Medvedev pentru un al doilea mandat.

Camera Reprezentantilor a SUA, dominata de republicani, a aprobat luni cresterea plafonului de indatorare cu pana la 2.400 de miliarde de dolari pana in 2013 si reducerea cheltuielilor cu o suma aproximativ similara in urmatorii zece ani. Plafonul de indatorare pentru SUA va creste astfel la circa 16.300 de miliarde de dolari. Senatul, unde majoritatea o au democratii, este asteptat sa voteze cresterea plafonului de indatorare marti, dupa care proiectul de lege va fi semnat de presedintele Barack Obama.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/putin-america-este-un-parazit-pe-spinarea-economiei-mondiale-8558690
8558690
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.