Viorel Mohorea, Condominium Sales Project Manager, SVN România: Ultima perioadă a adus un tablou plin de provocări pentru companii, au crescut dobânzile, a apărut conflictul din Ucraina, dar ROBOR şi IRCC s-au stabilizat şi se va calma şi zona de creditare

Autor: Roxana Rosu Postat la 07 aprilie 2023 41 afişări

Viorel Mohorea, Condominium Sales Project Manager, SVN România: Ultima perioadă a adus un tablou plin de provocări pentru companii, au crescut dobânzile, a apărut conflictul din Ucraina, dar ROBOR şi IRCC s-au stabilizat şi se va calma şi zona de creditare

Ultima perioadă a adus un tablou plin de provocări pentru dezvoltatori şi consumatori, au crescut dobânzile, a apărut conflictul din Ucraina, a crescut ROBOR, dar acum avem deja cinci luni de când acest indice scade şi se va stabiliza şi IRCC, cee ace va calma şi zona de creditare, a spus Viorel Mohorea, Condominium Sales Project Manager SVN România.

”După 2 ani de creşteri la numărul  de tranzacţii şi livrări, 2023 va aduce o zonă de calmitate. E greu să baţi record după record. După un plus de 38% la tranzacţii în 2021 si de 8% în 2022, vom vedea o zonă de platou anul acesta. Iar la livrări, după 20.000 de unităţi în 2022, în Bucureşti şi Ilfov, în 2023 estimăm 19.000 de unităţi. Piaţa din Bucureşti are în continuare ofertă, mai ales proiecte integrate, cu zonă verde, de recreaţie, etc”.

 Viorel Mohorea a precizat că, deşi conflictul din Ucraina a creat consumatorilor o reticenţă în a face achiziţii, cifrele nu arată atât de rău pe cât erau estimările iniţiale. Evoluţia vânzărilor a fost susţinută şi de faptul că aproape jumătate (47%) din tranzacţii din Bucureşti şi Ilfov se fac acum cu surse propria.”Deci avem o piaţă predictibilă în perioada următoare, nu neapărat dificilă”, a spus Viorel Mohorea în cadrul conferinţei ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2023.

SVN Romania este unul dintre cele mai mari jucători activi pe piaţa de consultanţă imobiliară din România. Compania are şi trei birouri regionale, în Braşov, Cluj – Napoca şi Covasna şi este consultantul şi agentul a peste 15 proiecte rezidenţiale amplasate în Bucureşti şi în ţară.

Unul dintre proiectele administrate de SVN este ARBO Mogoşoaia, dezvoltat de Cristian Erbaşu şi Daniel Piţurlea, proprietarul firmei de construcţii Concelex. Proiectul va avea în final peste 1.000 de locuinţe, iar cele 312 apartamente din prima fază sunt în prezent în faza de livrare.

”Sunt oameni care vor suprafeţe generoase, accesibilitatea infrastructurii, dar şi un complex integrat, cu componenta rezidenţială, dar şi comercială şi de petrecere a timpului liber. În partea comercială există spaţiu şi pentru o şcoală privată, dacă un operator de profil va dori să intre în proiect. În final, complexul ARBO va avea peste 2000 de locuitori”.

În pofida contextului dificil şi a problemelor legate de infrastructura locală, există în continuare interes pentru achiziţia de case în zonele limitrofe Capitalei, iar această tendinţă se reflectă în gradul de vânzări.

”Există piaţă şi pentru cei care aleg confortul unei distanţe scurte până la şcoală, grădiniţă, job, cât şi pentru cei care aleg să îşi ofere o locuinţă cu grădină”.

Un alt factor care ne arată că pe piaţă lucrurile nu merg rău este gradul de accesibilitate al apartamentelor, un client din Bucureşti având nevoie de 7,7 ani pentru a cumpăra o locuinţă. ”Acest lucru dă stabilitate pieţei, care este în continuare dominate de utilizatorul final, chiar dacă există şi investitori în zona rezidenţială”.

În cee ace priveşte cele mai dinamice zone, nordul Capitalei rămâne principalul pol de dezvoltare, dar la fel de căutate vor fi şi zonele care dispun de terenuri pe care se pot face dezvoltări integrate, cum sunt Mogoşoaia, Tunari sau Otopeni.

Nordul rămâne polul de dezvoltare principal, dar zonee care au terenuri pe care se pot face dezvoltări integrate vor rămâne de interes: Mogoşoaia, Tunari Otopeni.

În acelaşi timp, piaţa va fi în continuare controlată de cumpărător, care va penaliza anumite proiecte.

”Vom vedea şi scăderi de preţ, pe anumite zone, acolo unde dezvoltatorii nu s-au adaptat unor situaţii dificile, care clar există. Asta se va translata, în medie, pe o zonă de platou”, a mai spus Viorel Mohorea.

La nivel global, SVN International Corp are peste 200 de birouri în opt ţări şi regiuni, în care activează peste 1.600 de  consultanţi imobiliari şi personal administrativ.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
conflict,
perioada,
romania,
ucraina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.