Se vede lumina de la capătul tunelului pentru una dintre ţările cele mai grav măcinate de criza imobiliară: Injecţiile de capital privat sunt singura speranţă ca Marea Britanie să se deblocheze, proiectele imobiliare să continue şi chiriaşii să nu mai rămână pe drumuri

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 16 octombrie 2023 61 afişări

Se vede lumina de la capătul tunelului pentru una dintre ţările cele mai grav măcinate de criza imobiliară: Injecţiile de capital privat sunt singura speranţă ca Marea Britanie să se deblocheze, proiectele imobiliare să continue şi chiriaşii să nu mai rămână pe drumuri

Sectorul proprietăţilor pentru închiriat suferă în urma unei crize imobiliare profunde care macină Marea Britanie. Acest lucru afectează puternic „Generaţia chiriaşilor” - tinerii care nu îşi permit să îşi cumpere o locuinţă proprie. Totodată, sectorul a început să se confrunte şi cu un exod al proprietarilor de locuinţe, de când a fost eliminată deductibilitatea fiscală a plăţilor de dobânzi, scrie Financial Times.

La conferinţa Partidului Laburist de săptămâna trecută, liderul opoziţiei, Sir Keir Starmer, a vorbit despre posibilităţile de extindere a locuirii în chirie pentru a atrage votanţii tineri. Dar retorica sa a încurajat, de asemenea, sectorul imobilelor pentru închiriat.

Acesta este condus în Marea Britanie de Legal & General. Această companie de asigurări şi economii a început să construiască proprietăţi de închiriat în urmă cu şase ani. Până în prezent, a alocat aproximativ 3 miliarde de lire sterline. Gigantul american de capital privat Blackstone este, de asemenea, activ prin intermediul Sage, o filială specializată în proprietăţi.

Construirea de locuinţe cu chirie are câteva caracteristici utile pentru investitori şi chiriaşi. Oferă investitorilor, de obicei fonduri de pensii, un randament de aproximativ 7-8% pe an. Finanţatorii urmăresc să injecteze capital în proprietăţi pe termen lung, în concordanţă cu obligaţiile lor. În schimb, constructorii de locuinţe suferă de tentaţia de a păstra terenurile, dezvoltând pe ele doar atunci când vânzările par să aducă randamente acceptabile.

Numărul locuinţelor construite strict pentru închiriere reprezintă doar aproximativ 2% din stocul de aproximativ 4,6 milioane de locuinţe închiriate în proprietate privată. Dezvoltatorii au finalizat aproximativ 90.000 de locuinţe de la începutul anului 2019, potrivit Savills. Acest lucru se compară cu 35.000 de vânzări nete de proprietăţi buy-to-let numai în 2022, estimate de Hamptons folosind datele Countrywide.

 Cu toate acestea, Federaţia britanică a proprietăţilor prevede cu optimism că dezvoltatorii de locuinţe buy-to-rent vor fi crescut stocul propriu de locuinţe la 380.000 în 10 ani. Această prognoză ar putea uşura problemele pieţei imobiliare, mai ales dacă locuinţele buy to let, care numără aproximativ 2 milioane de unităţi continuă să se reducă.

Cu toate acestea, provocările cu care se confruntă piaţa nu s-au terminat. . Proprietarii de locuinţe nu sunt în general cei mai agreaţi şi populari oameni, cu atât mai mult când sunt arhitecţii unor majorări serioase ale chiriilor, care nemulţumeşte în general chiriaşii. În 2019, chiriaşii din Berlin au organizat o campanie „Expropriaţi Deutsche Wohnen”, după ce grupul imobiliar a majorat cu stângăcie chiriile.

O problemă şi mai mare este că s-ar putea să existe pur şi simplu prea puţin capital pentru a finanţa o expansiune masivă a apartamentelor de închiriat.

O mare parte din investiţiile actuale provin din fondurile de pensii, care se confruntă deja cu un declin atunci când vine vorba de capital. Există şi fonduri care au început să investească recent în imobiliare, însă este prea devreme pentru a vedea dacă investiţiile se transformă într-un pariu pe termen scurt sau într-o strategie de investiţii long-term.

Pentru mulţi chiriaşi, schimbarea unui mic proprietar privat cu un mare proprietar instituţional n-ar aduce o transformare majoră.

Cu toate acestea, pentru investitori, sectorul britanic al imobilelor de închiriat reprezintă o destinaţie permanent pentru capitalul care concurează în mod viabil cu obligaţiunile corporative. De asemenea, le oferă şansa de a răspunde unei nevoi sociale şi totodată de a scoate la lumina imobiliarele din Marea Britanie.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.