Cum văd antreprenorii noile măsuri fiscale din 2024. Irinel Gheorghe, Sipex: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri este injust. În Germania, oamenii de afaceri care îşi plătesc impozitele la zi sunt eroi sociali

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 21 martie 2024 67 afişări

Cum văd antreprenorii noile măsuri fiscale din 2024. Irinel Gheorghe, Sipex: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri este injust. În Germania, oamenii de afaceri care îşi plătesc impozitele la zi sunt eroi sociali

„Degeaba îţi faci un plan de business alături de echipa ta, când vine peste tine cineva şi ţi-l schimbă peste noapte” Compania estimează să obţină anul acesta un profit de 19 mil. lei şi venituri de 322 mil. lei

Începutul de an a adus o schimbare importantă pentru antreprenorii care au businessuri cu cifre de afaceri cuprinse între 50 de milioane şi 100 de milioane de euro, respectiv un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Măsura a fost criticată atât de experţi în domeniu, cât şi de antreprenori, precum Irinel Gheorghe, CEO al Sipex Company, distribuitor de materiale de construcţii listat la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul SPX.

„La un moment dat înţeleg care a fost scopul acestei decizii, dar nu înţeleg de ce ea ne loveşte exact pe noi. Este o decizie injustă pentru firmele româneşti şi pentru antreprenorii români, care creează şi lasă profitul în România şi plătesc impozit pe profit în România”, spune Irinel Gheorghe.

În România există peste 1.000 de companii care au o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, impactul bugetar al măsurii fiind estimat la peste 6 miliarde de lei. O astfel de măsură este rar întâlnită în ţările dezvoltate, spun analiştii, întrucât mărimea cifrei de afaceri nu înseamnă neapărat un nivel ridicat al marjei de profit.

„Partenerii mei din Germania, când au auzit chestia asta, s-au mirat şi mi-au spus că, acolo, antreprenorii care îşi plătesc impozitele la zi sunt eroi sociali. Mai mult decât atât, beneficiază de reduceri ale taxelor şi impozitelor. Degeaba îţi faci un plan de business alături de echipa ta, când vine peste tine cineva şi ţi-l schimbă peste noapte”, continuă antreprenorul, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

Sipex a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 313,4 milioane de lei, în creştere cu 7,4% pe fondul evoluţiei vânzărilor din B2B (business to business), în urcare cu 18,7% ca urmare a diversificării portofoliului de produse şi a implicării în proiecte de infrastructură care au generat volume mai mari.

Profitul net al companiei a însumat 11,1 milioane de lei în 2023, reprezentând o diminuare cu 44,8% prin comparaţie cu anul precedent, Sipex notând în acest sens contextului economic internaţional şi local care a afectat sectorul construcţiilor. Pentru anul acesta, societatea estimează un profit de 19,4 milioane, respectiv venituri de 368,5 milioane de lei, de la 321,8 milioane în 2023.

„Deşi posibilităţile mele ca antreprenor sunt destul de mici, sunt atent la schimbările din timpul jocului. Anul trecut, cineva a hotărât că firmele din construcţii trebuie să plătească un impozit de 1% din cifra de afaceri fără alte criterii de diferenţiere. Noi de 26 de ani plătim impozit de profit în fiecare an, creştem cifra de afaceri. În situaţia mea sunt mulţi antreprenori.”

Acţiunile SPX sunt pe plus cu 11% anul acesta la BVB, respectiv pe minus cu 8,5% în ultimele 12 luni, la o evaluare de 138 de milioane de lei. Capitalul social este controlat în proporţie de 92% de Irinel Gheorghe, restul reprezentând free float.

„Anul acesta nu vom plăti dividende pentru că împreună cu acţionarii am hotărât ca tot profitul să rămână în companie şi să îl folosim pentru investiţiile pe care le avem în plan pentru 2024”, a mai spus Irinel Gheorghe pentru ZF.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.