Unde ne ducem? Mai mult de 70% din şcolile din Bucureşti au media sub 7 la simularea examenului de matematică la clasa a opta

Autor: Ramona Cornea Postat la 22 martie 2024 26 afişări

Unde ne ducem? Mai mult de 70% din şcolile din Bucureşti au media sub 7 la simularea examenului de matematică la clasa a opta

Un raport al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti arată că peste 193 de şcoli au media sub 7 la matematică la simularea Evaluării Naţionale. Tot datele ISMB arată că sunt 169 de şcoli gimnaziale şi 101 licee în total în sistemul de învăţământ de stat din Bucureşti, adică un total de 270 de gimnazii şi licee în total. Dacă ne raportăm la acest număr, ponderea mediilor sub 7 la proba de matematică s-ar ridica la mai mult de 71%.  

Nu toate liceele din Bucureşti au şi clase de gimnaziu, astfel că ponderea mediilor mai mici de 7 este în mod clar mai mare. Raportul ISMB nu a publicat câte şcoli au susţinut probele la simularea Evaluării Naţionale de anul acesta, nu spune cât reprezintă  acest număr de 193 de unităţi de învăţământ din totalul şcolilor.

Rezultatele calculelor noastre au venit din două rapoarte: cel despre organizarea şi desfăşurarea simulării Evaluării Naţionale în anul şcolar 2023-2024 şi cel privind starea învăţământului şcolar din Municipiul Bucureşti în anul şcolar 2022 – 2023, ambele publice şi semnate de reprezentanţii ISMB.

Chiar dacă am lua în considerare şi cele 20 de şcoli gimnaziale private din Bucureşti, ponderea mediilor sub 7 la matematică rămâne una covârşitoare, tot în jurul valorii de 70%.

Potrivit raportului ISMB, sunt 99 unităţi de învăţământ cu medii sub 7 la limba şi literatura română, 193 unităţi de învăţământ sub această medie matematică şi 2 unităţi de învăţământ pentru limba şi literatura maternă germană, dar asta nu înseamnă că totalul lor este de 294, având în vedere că pot fi şcoli care se găsesc în situaţia aceasta atât la limba română, cât şi la matematică. La aceste întrebări şi neclarităţi, singurul actor public care poate face lumină este ISMB.

 Astfel, Ziarul Financiar lansează un apel la transparenţă către Ministerul Educaţiei şi ISMB: sunt corecte aceste cifre? Care este totalul şcolilor din Bucureşti care au susţinut probele la simulare? Cum arată lista cu aceste şcoli? Cum ar trebui să privească părinţii şi publicul aceste cifre, la ce întreg ar trebui să se raporteze? Care este imaginea de ansamblu corectă?

Într-un răspuns transmis Ziarului Financiar după publicarea rezultatelor la simularea Evaluării Naţionale, datele ISMB arătau că 11.031 dintre cei 16.726 de elevi din Bucureşti care au susţinut proba de matematică au luat note sub 7, adică aproape 66% din total au obţinut această notă.

Ce înseamnă aceste rezultate pentru factorii de decizie din învăţământ, cum trebuie ele privite pentru a fi interpretate corect, care este realitatea învăţământului din Bucureşti?  Se uită cineva peste aceste cifre? Ne aflăm în faţa falimentului sistemului de învăţământ din Capitală?

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.