Undă verde pentru repornirea a două reactoare nucleare japoneze

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 07 noiembrie 2014 46 afişări

Guvernatorul prefecturii japoneze Kagoshima şi-a dat vineri acordul pentru repornirea reactoarelor nucleare Sendai 1 şi 2, primele conforme normelor înăsprite după accidentul care a avut loc la Centrala Fukushima Daiichi în 2011.

Oficialul cu cel mai înalt rang în rândul autorităţilor locale, care are de spus ultimul cuvânt, a aprobat această relansare vineri după-amiaza, în baza garanţiilor oferite de către compania exploatantă Kyushu Electric Power şi de către Guvern, dispus să repornească toate instalaţiile considerate sigure.

"Ţinând cont de diverşi factori, în ansamblul lor, am considerat că repornirea unităţilor 1 şi 2 de la Sendai era inevitabilă", a declarat guvernatorul Yuichiro Ito într-o conferinţă de presă.

Înainte ca acesta să ia decizia finală, Adunarea prefecturală reunită vineri dimineaţa a dat curs avizului favorabil, de joi seara, al unui comitet special.

Municipalitatea Satsumasendai, în care se află centrala, şi-a dat acordul anterior, iar guvernatorul a decis să nu consulte localităţi vecine, deoarece nu este obligat de lege în acest sens.

Pentru Sendai, următoarea etapă va fi aprobarea Guvernului de dreapta al lui Shinzo Abe, ca şi asigurată, care va fi urmată de câteva proceduri tehnice încă neîncheiate dar care vor fi finalizate la începutul lui 2015.

Ecologiştii au denunţat în avans decizia din Kagoshima.

Aproximativ 16.000 de persoane au manifestat în septembrie la Tokyo împotriva repornirii reactoarelor nucleare, iar sondajele arată că majoritatea populaţiei i se opune.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
JAPONIA,
NUCLEAR,
ENERGIE
/actualitate/unda-verde-pentru-repornirea-a-doua-reactoare-nucleare-japoneze-13505982
13505982
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.