Undă de şoc în în lumea imobiliarelor: Gigantul dezvoltator imobiliar China Evergrande a depus cererea de insolvenţă în SUA. Compania a intrat în incapacitate de plată în 2021, cu datorii totale de 340 miliarde de dolari sau 2% din PIB-ul Chinei

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 18 august 2023 542 afişări

Undă de şoc în în lumea imobiliarelor: Gigantul dezvoltator imobiliar China Evergrande a depus cererea de insolvenţă în SUA. Compania a intrat în incapacitate de plată în 2021, cu datorii totale de 340 miliarde de dolari sau 2% din PIB-ul Chinei

Dezvoltatorul imobiliar China Evergrande şi-a cerut insolvenţa în SUA, în timp ce compania urmăreşte un acord de restructurare prelungit cu creditorii internaţionali care deţin obligaţiuni în valoare de miliarde de dolari, scrie Financial Times.

Evergrande a intrat în incapacitate de plată pentru datoriile sale denominate în dolari la sfârşitul anului 2021, declanşând o criză de lichidităţi la nivelul întregului sector, care a afectat creşterea economică a Chinei şi a pus o presiune tot mai mare asupra factorilor de decizie politică de la Beijing.

Un alt dezvoltator, Country Garden, cel mai mare constructor privat de locuinţe din China, care până de curând era considerat mai sigur decât mulţi dintre colegii săi cu grad ridicat de îndatorare, a ratat, de asemenea, luna aceasta, plăţile pentru datoriile sale internaţionale, iar grupul de investiţii Zhongrong a eşuat în mod similar să ramburseze plăţile pentru produsele sale de investiţii.

Aceste incidente au reînnoit temerile legate de o încetinire a sectorului imobiliar, care, de obicei, reprezintă peste un sfert din activitatea economică a Chinei. Tulburările ameninţă să se extindă şi în alte domenii ale economiei, în condiţiile în care Beijingul se confruntă cu deflaţia, exporturile slabe şi creşterea şomajului în rândul tinerilor.

Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume, cu datorii de 340 de miliarde de dolari, a publicat luna trecută date care indică pierderi de 81 de miliarde de dolari în 2021 şi 2022.

Dosarul său de faliment depus la un tribunal din New York, semnat de reprezentantul străin al companiei, Jimmy Fong, se bazează pe aşa-numitul Capitol 15 adresat companiilor străine care doresc recunoaşterea restructurării lor în SUA.

Se aşteaptă ca grupul să organizeze în această lună întâlniri cu creditorii din Hong Kong cu privire la un plan de restructurare propus în martie.

Evergrande avea de plătit obligaţiuni internaţionale în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari în momentul intrării sale în incapacitate de plată şi a propus să ofere investitorilor obligaţiuni legate de filialele listate ale grupului din Hong Kong.

Zeci de dezvoltatori chinezi au intrat în incapacitate 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.