Un semnal sumbru pentru startup-uri: Finanţarea pentru fondurile de capital de risc în SUA atinge cel mai scăzut nivel din ultimii 6 ani, cu un declin de 60% în 2023 faţă de anul precedent

Autor: Ştefan Stan Postat la 05 ianuarie 2024 18 afişări

Un semnal sumbru pentru startup-uri: Finanţarea pentru fondurile de capital de risc în SUA atinge cel mai scăzut nivel din ultimii 6 ani, cu un declin de 60% în 2023 faţă de anul precedent

Strângerea de fonduri de către firmele de capital de risc din SUA a atins în 2023 un minim al ultimilor şase ani, un semn de rău augur pentru start-up-urile cu rezerve de cash în scădere şi pentru întreprinderile în curs de dispariţie care se bazează pe un astfel de sprijin pentru supravieţuire, scrie FT. 

Suma de 67 de miliarde de dolari strânsă de firmele de capital de risc din SUA în 2023 este cel mai mic total anual din 2017 şi reprezintă o scădere de 60% faţă de cele 173 de miliarde de dolari strânse în 2022, anul de vârf al strângerii de fonduri, potrivit unei analize realizate de furnizorul de date privind pieţele private PitchBook şi de National Venture Capital Association.

La nivel global, în 2023, investitorii de risc au strâns cel mai mic nivel de capital din 2015.

Scăderea bruscă accentuează presiunea asupra start-up-urilor, care au îndurat o secetă de finanţare în ultimele 18 luni. Capitalurile de risc sunt reticente să verse mai mulţi bani în întreprinderile pe care le-au susţinut în vârful pieţei, în timp ce evaluările private din domeniul tehnologiei sunt în scădere.

Kyle Stanford, principalul analist VC la PitchBook, a declarat: "Fundul pare să fie încă departe. Multe dintre aceste companii care sunt încă private vor continua să se lupte, vom vedea mai multe runde de reducere şi o luptă pentru a ieşi din criză. Va fi multă concurenţă pentru banii disponibili."

Societăţile de capital de risc s-au luptat să strângă noi fonduri, deoarece proprii parteneri limitaţi - investitori instituţionali, cum ar fi fondurile de pensii, asigurătorii şi fundaţiile şi dotările universitare - s-au retras din cauza creşterii ratelor dobânzilor, care au făcut ca pariurile riscante în domeniul tehnologiei să devină o propunere mai costisitoare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
capital,
risc

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.