Tot ce trebuie să ştie contribuabilii: Anunţul făcut de ANAF pe care trebuie să-l ştie toată lumea pentru a nu plăti amenzi usturătoare

Autor: Alexandru Nanu Postat la 29 martie 2024 106 afişări

Tot ce trebuie să ştie contribuabilii: Anunţul făcut de ANAF pe care trebuie să-l ştie toată lumea pentru a nu plăti amenzi usturătoare

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat recent, pe site-ul instituţiei, un anunţ referitor la depunerea situaţiilor financiare de către microîntreprinderi.

ANAF este administraţia fiscală centrală aflată în subordinea Ministerului Finanţelor, care are misiunea de a colecta eficace şi eficient impozitele, taxele, contribuţiile sociale şi alte sume datorate bugetului general consolidat, pentru a asigura resursele necesare finanţării cheltuielilor publice.

Pentru aplicarea în anul fiscal 2024 a sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiei prevăzute de art. 47 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal, referirea la situaţiile financiare anuale priveşte doar persoanele juridice române care nu au depus situaţiile financiare corespunzătoare exerciţiului financiar al anului 2022 şi/sau cele corespunzătoare anilor anteriori anului 2022, conform anunţului anterior menţionat.

Pentru exerciţiul financiar al anului 2023, potrivit art. 36 alin. (1) lit. a) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele juridice române depun un exemplar al situaţiilor financiare anuale la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor în termen de 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar.

Termenul prevăzut mai sus este aplicabil tuturor entităţilor, indiferent de sistemul de impozitare aplicabil, conform Legii contabilităţii, nefiind instituită o derogare de la acest termen pentru exerciţiul financiar al anului 2023.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.