Toate datele indică un singur scenariu: Europa se îndreaptă cu paşi rapizi către prima recesiune de după pandemie. Ţara care s-a transformat în primul motor al declinului

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 11 decembrie 2023 1551 afişări

Toate datele indică un singur scenariu: Europa se îndreaptă cu paşi rapizi către prima recesiune de după pandemie. Ţara care s-a transformat în primul motor al declinului

Zona euro nu va scăpa recesiune, prima după pandemie, arată cele mai recente date. Economia a scăzut pentru al doilea trimestru la rând, scrie Bloomberg.

O redresare uşoară este văzută la începutul anului 2024.

„Există incertitudini cu privire la o revenire. Provocările continuă să provoace turbulenţe în economie, în special cele care vin din creşterea masivă a ratelor dobânzii”, a declarat Joerg Angele, economist la Bantleon Bank.

Încetinirea este condusă de Germania, cea mai mare economie a Europei, care se luptă să se debaraseze de starea de slăbiciune a industriei prelucrătoare. Afectată de o criză bugetară şi de o cerere globală slabă, se aşteaptă ca această ţară să înregistreze o scădere de 0,2% în trimestrul al patrulea - mai mult decât declinul de 0,1% prevăzut iniţial.

Rezultatele sondajelor privind situaţia economică contrastează cu previziunile din noiembrie ale Comisiei Europene, care anticipează că zona euro, formată din 20 de ţări, va reveni la creştere în acest trimestru, ajutată de o scădere abruptă a inflaţiei şi de o piaţă a locurilor de muncă robustă.

Datele Eurostat de joi au atribuit slăbiciunea recentă a regiunii la variaţia stocurilor, arătând că consumul gospodăriilor rămâne puternic. Însă cifrele privind producţia industrială în scădere au reamintit de slăbiciunea persistentă a regiunii.

Deşi politica monetară mai strictă a reprezentat un obstacol major, recenta încetinire a creşterii preţurilor de consum a surprins atât pieţele, cât şi factorii de decizie politică, determinând Banca Centrală Europeană să reducă dobânzile încă din primăvară.

Economiştii şi-au redus proiecţiile privind inflaţia până în septembrie 2024, însă o îmbunătăţire palpabil a situaţiei preţurilor nu îşi va face simţită prezenţa decât după ce zona euro se va încadra în ţinta de 2% pentru inflaţiei propusă de BCE.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
declin,
pandemie,
recesiune,
europa,
motor

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.