Ţara UE care “se vinde” pentru a-şi plăti datoria. Este aproape de marginea prăpastiei

Postat la 25 aprilie 2019 16653 afişări

Italia, singura ţară din UE aflată în recesiune şi economia cea mai indatorată, după Grecia, încearcă să-şi reducă din datorii vânzându-şi unele proprietăţi imobiliare.

Ţara UE care “se vinde” pentru a-şi plăti datoria. Este aproape de marginea prăpastiei

Oficiali ai coaliţiei aflate la guvernare au anunţat că Italia nu-şi va atinge anul acesta obiectivele din programul de privatizare, pentru reducerea datoriei, astfel că Executivul vrea acum să obţină prin vânzarea unor proprietăţi imobiliare o treime din suma planificată iniţial.

La nivelul UE, cel mai ridicat nivel al datoriei guvernamentale în 2018 era înregistrat în Grecia (181,1% din PIB) şi Italia (132,2% din PIB), conform unei estimări preliminare publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Pe fondul divergenţelor cu Comisia Europeană şi a turbulenţelor de pe pieţele financiare, Guvernul populist de la Roma a inclus în bugetul pe 2019 un ambiţios plan de privatizare, în valoare de 18 miliarde de euro (20,17 miliarde de dolari).

În ultimele cinci luni nu a fost vândut niciun activ şi nici nu au fost anunţate pregătiri, Guvernul populist promiţând în schimb reduceri de taxe, care ar putea duce la majorarea datoriei.

O sursă din cadrul coaliţiei a declarat pentru Reuters că şi-a redus planurile şi acum speră să obţină anul acesta până la cinci miliarde de euro din vânzarea unor proprietăţi imobiliare. Totuşi, analiştii sunt sceptici că va putea fi realizat acest obiectiv.

"Vânzările în sectorul imobiliare nu vor funcţiona", după ce în în trecut autorităţile locale nu au reuşit să vândă proprietăţi imobiliare, avertizează Luca Paolazzi, economist la think-tank-ul economic REF din Milano.

Cel mai rapid mod pentru reducerea imensei datorii guvernamentale ar fi vânzarea unor participaţii în marile companii de stat, cum ar fi gigantul energetic Eni şi compania de utilităţi Enel, dar această opţiune este exclusă de mişcarea anti-sistem Cinci Stele, care face parte din coaliţia de guvernare, şi care consideră aceste companii ca fiind active strategice,scrie stirile protv.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
uniunea europeana,
vanzare,
datorie,
plati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.