Ţara în care preţurile au explodat la o noapte după alegeri. Moneda s-a devalorizat şi a aruncat în aer economia, banca centrală „sângerează” puternic, iar falimentul bate la uşă

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 15 august 2023 259 afişări

Ţara în care preţurile au explodat la o noapte după alegeri. Moneda s-a devalorizat şi a aruncat în aer economia, banca centrală „sângerează” puternic, iar falimentul bate la uşă

În magazinele din întreaga Argentina, de la cafenele la vânzători de articole de bucătărie, zeci de proprietari de mici afaceri s-au trezit luni cu o problemă serioasă livrată direct în inbox: Furnizorii lor au majorat preţurile cu 20% peste noapte, scrie Bloomberg.

Motivul din spatele acestei schimbări bruşte a fost victoria candidatului radical Javier Milei în cadrul alegerilor care vorbesc deja despre preferatul electoratului pentru funcţia de preşedinte al ţării. Acest fapt a adâncit sentimentul de haos politic şi financiar din ţară. După publicarea rezultatelor, guvernul demisionar condus de preşedintele Alberto Fernandez a anunţat, câteva ore mai târziu, o devalorizare surpriză cu 18% a peso-ului.

Ţara nu e sub nicio formă străină de haos pe plan politic şi economic. Dar, în condiţiile în care inflaţia a ajuns deja la 115%, iar banca centrală aproape a rămas fără rezerve de valută forte, naţiunea se îndreaptă spre o criză de proporţii cum nu s-a mai văzut de ani de zile. Una dintre cele mai importante îngrijorări imediate este că hiperinflaţia - un fenomen despre care se vorbeşte mult în întreaga lume, dar care a fost rar întâlnit undeva - ar putea reveni.

Luni au apărut de timpuriu creşteri puternice ale preţurilor la electronice şi electrocasnice. MacStation, un revânzător oficial de produse Apple importate în Argentina, şi-a majorat preţurile la calculatoare cu aproape 25%, în timp ce site-ul local de comerţ electronic Precialo, care urmăreşte istoricul preţurilor, a arătat preţuri la frigidere, maşini de spălat şi televizoare cu 20% mai mari în ultima săptămână.

Creşterile de luni nu au făcut decât să adâncească aceste îngrijorări. Unele magazine au mers atât de departe încât au suspendat vânzările de produse precum piesele auto şi hârtia igienică până când preţurile vor da semne de stabilizare în zilele următoare, potrivit proprietarilor de afaceri din Buenos Aires. Alţii au spus că nu au putut nici măcar să obţină noi estimări pentru livrări sau să vândă dolari pe piaţa neagră pentru a atenua problemele, lăsându-i să ghicească cât de mult vor creşte costurile şi cât de mult vor trebui să transfere asupra propriilor clienţi.

Milei a reuşit o surpriză istorică, câştigând alegerile în faţa celor două partide consacrate din ţară, după ce sondajele estimau că va termina pe locul trei. Rezultatele au făcut ca obligaţiunile argentiniene să se prăbuşească la aproximativ 30 de cenţi şi au declanşat o vânzare de peso pe piaţa neagră, odată cu devalorizarea cursului oficial, care a marcat cea mai mare scădere într-o zi din 2015 încoace.

Momente precum cel de luni accentuează o realitate din ce în ce mai solidă în Argentina: nimeni nu ştie cât costă lucrurile în pesos. De la un colţ de stradă la altul, articolele de bază - cum ar fi prosoapele de hârtie, scutecele, laptele, ouăle - ar putea costa dublu în funcţie de magazin şi de ziua săptămânii. Fără o stea a nordului, consumatorii au tendinţa de a-şi păstra banii în portofel în timp ce magazinele cresc preţurile.

În acelaşi timp, argentinienii sunt atât de obişnuiţi cu haosul financiar în acest stadiu, încât sunt aproape anesteziaţi de acesta. Ei nu dau foc la stradă, aşa cum s-a întâmplat în locuri precum Chile şi Franţa în ultimii ani. În schimb, ei apelează la o listă lungă de strategii de supravieţuire a inflaţiei, cu diferite grade de succes sau eşec.

Afacerile de la nivel local sunt cel mai mare angajator al ţării, după ce anii de volatilitate au speriat marile corporaţii, inclusiv Walmart. La fel ca oriunde, magazinele de tip "mama şi copilul" se confruntă adesea cu marje foarte mici şi chiar şi cele mai creative spun că nu pot scăpa de pierderi.

În timp ce cea mai mare parte a lumii îmblânzeşte încet-încet inflaţia post-pandemică, Argentina merge în direcţia opusă, pecetluindu-şi statutul de paria în comunitatea financiară globală. (Numai în acest secol a intrat de trei ori în incapacitate de plată a datoriilor sale.) Acum, economiştii locali avertizează că preţurile ar putea creşte cu peste 10% numai în luna august - triplu faţă de rata de creştere a preţurilor pe care americanii o înregistrează într-un an obişnuit.

Inflaţia se află acum la cel mai ridicat nivel de când Argentina ieşea din hiperinflaţie, în anii '90. Fernando Iglesias Molli, proprietarul cafenelei OssKaffe din Buenos Aires, îşi aminteşte acele vremuri grele şi spune că acestea au forţat generaţii de argentinieni să devină pricepuţi în domeniul financiar. Dar chiar şi el spune că nicio strategie de inflaţie, oricât de ascuţită ar fi, nu poate opri complet hemoragia.

„Acest lucru ne va lovi în mod direct.Argentina ne modelează întotdeauna să avem această rezistenţă unică de a ne adapta, de a fi creativi cu idei noi, astfel încât să putem depăşi aceste şocuri uriaşe care zdrobesc întreprinderile mici”, a declarat Iglesias Molli.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.