Ţara europeană unde criza economică a început să muşte deja din buzunarele cetăţenilor. Gospodăriile sărăcesc într-un ritm alert şi rămân în urma vecinilor pe măsură ce creşterea economică şi productivitatea scad vertiginos

Postat la 04 decembrie 2023 27650 afişări

Ţara europeană unde criza economică a început să muşte deja din buzunarele cetăţenilor. Gospodăriile sărăcesc într-un ritm alert şi rămân în urma vecinilor pe măsură ce creşterea economică şi productivitatea scad vertiginos

Cincisprezece ani de stagnare economică i-au sărăcit semnificativ pe britanici. În medie, o gospodărie îşi permite să cheltuiască cu aproape 10.000 de euro mai puţin decât vecinii din Franţa şi Germania, scrie Bloomberg.

Studiul Fundaţiei Resolution şi a Centrului pentru performanţă economică de la London School of Economics a însoţit propunerile de a scoate Marea Britanie din impasul economic prin stimularea creşterii, creşterea nivelului de trai şi reducerea inegalităţilor.

Raportul de 300 de pagini ar putea contribui la elaborarea agendei unui guvern laburist condus de liderul său, Keir Starmer, în cazul în care acesta va câştiga următoarele alegeri.

Cercetătorii au propus măsuri radicale de stimulare a productivităţii prin reducerea decalajului de bogăţie dintre oraşele britanice, promovarea exporturilor de servicii şi creşterea investiţiilor publice.

„Marea Britanie se confruntă cu un declin economic care s-a întins pe 15 ani şi cu o creştere a productivităţii aflată la jumătate din rata înregistrată în alte economii avansate”, arată raportul „Economy 2030 Inquiry” realizat de Resolution.

Sarcina este „uriaşă, dar nu insurmontabilă”, a spus Resolution.

Dacă Marea Britanie ar reuşi să reducă decalajul mediu de venituri şi inegalitate faţă de Australia, Canada, Franţa, Germania şi Olanda, „gospodăria tipică ar avea o situaţie mai bună cu 25% - 8.300 de lire sterline -, cu un câştig de venituri de 37% pentru cele mai sărace gospodării”.

Starmer şi ministrul de Finanţe, Jeremy Hunt, vor lua cuvântul la un eveniment care va avea loc luni, la Londra, pentru a lansa raportul, cu alte comentarii din partea unor oficiali ai Băncii Angliei şi a unor economişti importanţi.

Evenimentul reflectă preocupările tot mai mari din întregul spectru politic cu privire la performanţele economice întârziate ale Marii Britanii de la criza financiară globală din 2008. Creşterea a încetinit, iar productivitatea, care este vitală pentru creşterea nivelului de trai, a fost deosebit de slabă în raport cu naţiunile vecine.

Premierul Rishi Sunak a pus stimularea economiei şi reducerea inflaţiei în centrul agendei guvernamentale, susţinând că planurile laburiştilor ar ameninţa progresele înregistrate.

Resolution a declarat că este nevoie de o nouă strategie economică şi că politicienii trebuie să fie cinstiţi cu privire la compromisurile implicate. Grupul a cerut mai multe investiţii publice şi mai multă finanţare pentru serviciile publice, dar a spus că taxele trebuie să crească.

Deocamdată, actuala strategie a făcut ca economia să se clatine şi ca muncitorii să devină tot mai săraci în termeni reali, deoarece productivitatea a rămas în urma altor naţiuni comparabile.

Ca urmare, salariile din Marea Britanie au stagnat, ceea ce a costat un muncitor mediu 10 700 de lire sterline pe an din cauza creşterii salariale pierdute, potrivit raportului. Nouă milioane de lucrători mai tineri nu au lucrat niciodată într-o economie cu creşteri salariale medii susţinute.

Resolution a estimat că planul său ar putea creşte produsul intern brut cu 7% în 15 ani. Impozite mai mari şi o creştere mai puternică sunt necesare pentru „a creşte investiţiile, a salva serviciile publice şi a repara situaţia din finanţele publice”.

Cheltuielile publice de capital trebuie să ajungă la 3% din PIB pentru a reduce decalajul de nivel de trai faţă de ţări similare. Actualul guvern intenţionează să reducă investiţiile la 1,8% din PIB până în 2028-29. Investiţiile ar trebui să fie finanţate din ce în ce mai mult din economiile interne, nu din împrumuturi din străinătate, au concluzionat cei de la Resolution.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.