Surpriză: Banca Naţională Elveţiană a anunţat reducerea ratei dobânzii

Autor: Petru Mazilu Postat la 21 martie 2024 30 afişări

Banca Naţională Elveţiană şi-a redus joi rata principală a dobânzii cu 25 de puncte de bază, la 1,50%. Potrivit experţilor este o mişcare surprinzătoare. Instituţia elveţiană este prima bancă centrală importantă care a renunţat la politica monetară strictă menită să combată inflaţia.

Surpriză: Banca Naţională Elveţiană a anunţat reducerea ratei dobânzii

Banca elveţiană a redus şi rata dobânzii la depozitele la vedere la 1,50%. A fost şi prima reducere a dobânzii în nouă ani, potrivit Reuters.

Mişcarea a surprins pieţele, provocând o scădere a francului elveţian în raport cu dolarul şi euro.

Relaxarea vine după ce inflaţia elveţiană a scăzut la 1,2% în februarie. Potrivit statisticilor, a fost a noua lună la rând în care creşterile preţurilor s-au încadrat în intervalul ţintă de 0-2% stabilit de bancă.

„Relaxarea politicii monetare a fost posibilă deoarece lupta împotriva inflaţiei din ultimii doi ani şi jumătate a fost eficientă”, a spus BNS într-un comunicat.

Anunţuri importante sunt aşteptate şi de la alte bănci centrale din Europa, precum cele din Anglia şi Norvegia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bancă,
elveţia,
rată

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.