Sunt vehiculele electrice noul motor al economiei chineze? Producătorii locali sunt susţinuţi de nume grele din industrie precum Volkswagen, Intel, dar şi de miliardarul Warren Buffet

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 04 septembrie 2023 12 afişări

Sunt vehiculele electrice noul motor al economiei chineze? Producătorii locali sunt susţinuţi de nume grele din industrie precum Volkswagen, Intel, dar şi de miliardarul Warren Buffet

Companiile chineze de tehnologie au fost un motor al dezvoltării economiei ţării în ultimul deceniu. Acum, producătorii de maşini electrice şi baterii sunt gata să preia acest loc, scrie The Wall Street Journal.

Noua industrie în expansiune a Chinei atrage fonduri, parteneri străini precum şi pe cei mai străluciţi ingineri din lume. Mergând pe valul noii politici industriale a Beijingului cu privire la energia curată, industria maşinilor electrice sfidează norii de furtună din economia mai largă în timp ce continuă procesul de globalizare.

Startup-urile din China legate de vehiculele electrice, inclusiv producătorii de baterii, au atras anul trecut 15,2 miliarde de dolari în capital de risc, un record pentru sector, chiar dacă finanţarea totală a capitalului de risc din ţară a scăzut la cel mai scăzut nivel din 2019, arată datele cercetătorului în investiţii Preqin.

Producătorii de automobile au obţinut finanţare de la nume sonore precum Volkswagen şi Intel. BYD, cel mai bine vândut producător de vehicule electrice din China, susţinut de investitorul miliardar Warren Buffett, a crescut numărul de angajaţi cu peste 50% la aproximativ 630.000.

Timp de mai bine de un deceniu, autorităţile au stimulat creşterea industriei de EV cu subvenţii pentru consumatori şi obiective de energie curată. Ţara este acum cea mai mare piaţă din lume pentru vehicule electrice.

Una din patru maşini noi vândute în China anul trecut a fost electrică sau plug-in şi aproape toate au fost produse de mărci chineze sau de producătorul auto american Tesla, care are cea mai mare fabrică din lume în Shanghai. Analiştii estimează că 80% dintre maşinile noi vândute în China în 2030 vor fi vehicule electrice.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.