Summitul G20: de la “too big to fail” la SIFI

Postat la 13 noiembrie 2010 35 afişări

Summitul de la Seul al G20 de saptamana trecuta era asteptat sa aprobe o serie de initiative pentru stabilitatea financiara globala - impunerea unor ingradiri asupra tranzactiilor cu instrumente financiare derivate si aprobarea pachetului de reglementari Basel III, care impun bancilor incepand din 2013 cerinte mai dure de solvabilitate - o rata minima a capitalului de baza de rang I de 7%, fata de 2% in prezent, ceea ce inseamna ca rezerva de capital de prima calitate pe care trebuie s-o pastreze va fi mai mare, iar sumele pentru dividende si bonusuri se vor reduce.

Presa a discutat mult despre presupusa lista intocmita de Comitetul pentru Stabilitate Financiara al G20, prezidat de Mario Draghi, guvernatorul Bancii Italiei (unul dintre candidatii la sefia Bancii Centrale Europene), lista cuprinzand banci considerate "institutii financiare de importanta sistemica" (SIFI), un nume mai elegant pentru "too big to fail" (TBTF), adica acei mamuti a caror prabusire se considera ca ar destabiliza sistemul global si al caror regim de supraveghere la nivel international ar trebui sa fie consolidat.

Financial Times si agentiile de presa au publicat o lista cu 20 de banci, intre care Deutsche Bank, Bank of America-Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs, RBS, ING si SocGen. Ulterior, surse ale G20 au lamurit ca nu era vorba de un document final, ci de o lista provizorie mai veche, si ca de mai mare importanta vor fi listele cu SIFI decise la nivel national de statele G20, urmand ca o lista cu "SIFI globale" sa fie definitivata abia la jumatatea lui 2011. Intentia insa ramane - documentul final al reuniunii G20 contine o serie de recomandari privind "masuri prudentiale" care trebuie adoptate de autoritatile nationale in privinta grupurilor financiare considerate SIFI (la nivel national) si G-SIFI (la nivel global), urmand ca o evaluare a politicilor adoptate de state in privinta supravegherii, a consolidarii si a reducerii riscului sistemic la nivelul acestor institutii sa aiba loc pana la sfarsitul lui 2012.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/summitul-g20-de-la-too-big-to-fail-la-sifi-7712056
7712056
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.