Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere

Autor: Andra Stroe Postat la 19 august 2020 10244 afişări

Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere

Proverbul „cine nu riscă, nu câştigă” i se potriveşte mănuşă lui Zhang Yiming, fondatorul companiei ByteDance, cunoscută de sute de milioane de oameni datorită lansării aplicaţiei TikTok. Dacă nu ar fi renunţat la o carieră promiţătoare în cadrul gigantului Microsoft, antreprenorul ar fi ajuns cu siguranţă un angajat de top, însă nu şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, cu o avere de peste 16 miliarde de dolari.

Zhang Yiming s-a născut în aprilie 1982. În 2001 s-a înscris la Universitatea Nankai din Tianjin, unde a studiat microelectronica, apoi informatica, absolvind în 2005. Tot la facultate şi-a întâlnit şi soţia.

În februarie 2006, Zhang s-a angajat ca inginer în cadrul Kuxun, un site de călătorii, iar un an mai târziu a fost promovat în funcţia de director tehnic. După trei ani a părăsit compania şi a început să lucreze la Microsoft, dar, pentru că se simţea îngrădit de regulile corporatiste ale companiei, s-a alăturat unui start-up pe nume Fanfou, care nu a avut însă succes.

În 2009, cu puţin timp înainte ca Kuxun să fie preluat de Expedia, Zhang a decis să cumpere el afacerea, punând bazele primei sale companii,99fang.com.

Doi ani mai târziu, pe măsură ce a sesizat că tot mai mulţi utilizatori treceau de la computer la smartphone-uri, a angajat pe cineva care să preia rolul de CEO şi s-a implicat în pornirea unui nou business, compania de tehnologie ByteDance, lansată în 2012. În luna august, ByteDance a lansat aplicaţia de ştiri Toutiao, iar în doi ani a reuşit să atragă peste 13 milioane de utilizatori zilnici. În urma acestei evoluţii, Sequoia Capital, care respinsese iniţial cererea de finanţare înaintată de Zhang, a investit în 2014 suma de 100 de milioane de dolari în companie.

În septembrie 2015, ByteDance a lansat aplicaţia TikTok. Produsul a înregistrat un succes instantaneu mai ales printre mileniali şi a devenit popular în toată lumea. Un an mai târziu ByteDance a cumpărat Musical.ly într-o tranzacţie de 800 de milioane de dolari şi l-a integrat în TikTok. Prima aplicaţie a lui ByteDance, Neihan Duanzi, a fost închisă în 2018 de Administraţia Naţională de Radio şi Televiziune.

În 2018 TikTok avea peste 800 de milioane de utilizatori, iar anul trecut a fost a doua cea mai descărcată aplicaţie gratuită din lume, cu o prezenţă în peste 140 de ţări. ByteDance a înregistrat în 2019 venituri de 20 de miliarde de dolari şi este evaluată la peste 100 de miliarde de dolari. În prezent, averea lui Zhang Yiming se ridică la 16,2 miliarde de dolari, clasându-l pe antreprenor pe locul 10 în lista celor mai bogaţi oameni din China (2019) şi pe poziţia 61 în topul miliardarilor (2020) realizat de publicaţia internaţională Forbes.

Potrivit ZF, care citează MarketWatch, discuţiile pentru preluarea TikTok de către Microsoft, compania înfiinţată de Bill Gates, au revenit pe masă, după ce şeful Microsoft, Satya Nadella, ar fi discutat cu Donald Trump. ”Microsoft apreciază pe deplin importanţa îngrijorărilor preşedintelui. Achiziţia TikTok ar urma să fie urmată de o evaluare completă a securităţii, precum şi a beneficiilor economice aduse Statelor Unite”, a anunţat Microsoft într-o postare. 

Microsoft spune că vrea să se mişte rapid în negocierile cu Bytedance, ”părintele” TikTok, şi speră să ajungă la o înţelegere până pe 15 septembrie. ”În timpul acestui proces, Microsoft îşi propune să continue discuţiile cu guvernul SUA, inclusiv cu preşedintele Trump”, a anunţat Microsoft. 

Dacă se va ajunge la o înţelegere de achiziţie, Microsoft va deţine şi opera TikTok pe teritoriul SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă. Microsoft spune că discuţiile sunt încă preliminare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.