Sectorul IT din Europa Centrală şi de Est, în pas cu Occidentul

Autor: Andra Stroe Postat la 02 decembrie 2019 85 afişări

Sectorul IT din Europa Centrală şi de Est, în pas cu Occidentul

Potrivit unor studii citate de reprezentanţii şcolii de programare Codecool, se preconizează că în anul 2020 pe piaţa europeană a muncii va fi un deficit de peste 670.000 de profesionişti în domeniul IT. În prezent este nevoie de personal calificat, mai mult decât oricând, pentru a permite Europei să îşi consolideze competitivitatea la nivel global, ţinând cont că inovarea în domeniul digital a devenit un factor-cheie. Întrucât decalajele ce ţin de salarii şi de ratele de angajare încep să dispară în Estul şi Vestul Europei, noi provocări precum competenţele diferenţiate, schimbările profesionale şi lipsa aptitudinilor de comunicare din domeniul IT trebuie să fie gestionate printr-un   sistem complex de educaţie şi formare profesională.

Un studiu Codecool referitor la rata de angajare, salariile şi alte aspecte-cheie din domeniul IT din Europa evidenţiază nevoia acută de a descoperi noi principii de cooperare între factorii de decizie europeni, întreprinderi, învăţământul superior şi actorii din sectorul educaţiei private, pentru a putea genera forţă de muncă de calitate în acest sector.

Forţa de muncă digitală din Europa: aproape 9 milioane de profesionişti 

În 2018, circa 8,9 milioane de profesionişti au lucrat ca specialişti în domeniul IT&C în Uniunea Europeană – ceea ce reprezintă peste 3,9% din forţa totală de muncă din ţările participante la studiu. Acest lucru înseamnă că, în numai 10 ani, numărul de specialişti IT&C din Europa a crescut cu mai mult de 40%. În timp ce acţiunile de angajare sunt în continuare cele mai ridicate în Europa Occidentală, majoritatea statelor din Europa Centrală şi de Est, precum Cehia, Slovenia şi Ungaria deja depăşesc sau se apropie de media europeană.

În timp ce extinderea ocupării forţei de muncă în domeniul IT dovedeşte că Europa ţine pasul cu liga mondială, cererea de competenţe în domeniul digital continuă să crească într-un ritm alert. În 2020, se preconizează că piaţa europeană a muncii va înregistra un deficit de peste 670.000 de profesionişti IT.

Numărul de respondenţi care susţin că au întâmpinat dificultăţi în angajarea de forţă de muncă digitală în Europa Centrală şi de Est continuă să crească, Ungaria depăşind media (60%), în timp ce România (45%) şi Polonia (37%) se apropie cu paşi repezi - nu într-o manieră pozitivă.

Cât valorează competitivitatea?

Ca urmare a creşterii constante a cererii de pe piaţă, salariile din domeniul IT sunt extrem de competitive pe tot globul. Cu toate acestea, câştigurile depind fundamental de factori precum ţară, sex, vârstă, nivel de educaţie şi tipul de job. Salariile sunt de asemenea mai ridicate în cadrul companiilor mari, iar freelancerii tind să câştige mai mult decât angajaţii din firme. După cum arată statisticile, Europa este în continuare împărţită în două în ceea ce priveşte nivelul salariilor în domeniul IT. În acelaşi timp, creşterea salariilor în Estul Europei este cu mult peste nivelul inflaţiei ceea ce înseamnă o mărire reală a salariului de peste două ori mai mare decât rata din Europa de Vest. Industria IT a crescut recent în Europa de Est cu 7%, datorită cererii semnificative pentru serviciile IT tradiţionale din Europa Occidentală şi din SUA.

Concret, în România, salariile în domeniul IT au crescut cu o rată anuală compusă de 11,53%. În Ungaria, conform ultimului sondaj al companiei Hays, salariile inginerilor de software de pe posturile de junior sunt de aproximativ 1672 de euro în medie, crescând exponenţial cu experienţa dobândită. Profesioniştii din domeniul IT din Polonia pot fi la fel de mulţumiţi, întrucât câştigă de două ori mai mult decât angajaţii din industria construcţiilor şi din sectorul de afaceri, având un salariu mediu de 1914 euro.

În ceea ce priveşte nevoia de a forma profesionişti calificaţi în domeniul IT în număr cât mai mare, aproape toată Europa se confruntă cu aceleaşi provocări. Educaţia şi formarea axate pe competenţe devin din ce în ce mai importante deoarece un număr considerabil de posturi noi în zona IT necesită cunoştinţe de management şi comunicare, precum şi cunoştinţe lingvistice şi experienţă în managementul de proiect din diferite industrii, pe lângă cunoştinţelele de programare. Potrivit Eurostat, mai mult de două treimi din totalul specialiştilor IT au finalizat un nivel terţiar (ceea ce înseamnă clasificarea internaţională standard în domeniul educaţiei) al studiilor în Uniunea Europeană, care oferă cunoştinţe aprofundate, în timp ce programa este mai puţin flexibilă şi orientată către practică. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
it,
salarii,
angajare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.