Sectorul imobiliar din Suedia suferă o nouă lovitură: FastPartner, unul dintre cei mai mai proprietari de birouri din capitală, a fost retrogradat de Moody's Investors Service la categoria „junk"

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 19 iunie 2023 27 afişări

Sectorul imobiliar din Suedia suferă o nouă lovitură: FastPartner, unul dintre cei mai mai proprietari de birouri din capitală, a fost retrogradat de Moody's Investors Service la categoria „junk"

Sectorul imobiliar din Suedia, aflat deja în dificultate, a suferit o nouă lovitură atunci când profilul unuia dintre cei mai mari proprietari de birouri din capitală a fost retrogradat de Moody's Investors Service la statutul de „junk", raportează Bloomberg.

FastPartner AB, cu sediul în Stockholm, şi-a văzut ratingul redus cu o treaptă, până la Ba1, existând posibilitatea unor noi retrogradări în cazul în care compania nu-şi poate consolida finanţele. Reducerea „reflectă creşterea rapidă a ratelor dobânzilor, combinată cu pieţele de capital care au devenit ulterior deosebit de dificile", a declarat Moody's în cursul zilei de vineri.

Acţiunile companiei au scăzut cu până la 10,4% la începutul şedinţei de tranzacţionare de luni de la Stockholm. 

Firma imobiliară, a cărei valoare a chiriilor provine în proporţie de 80% din zona metropolitană Stockholm, se alătură unei liste tot mai mari de aşa-numiţi „îngeri căzuţi", care şi-au văzut ratingurile scăzând în mod dramatic în ultima perioadă. Acţiunile de rating exacerbează criza de finanţare de pe o piaţă care este comparată cu „un canar din mina de cărbuni a industriei imobiliare europene”, având în vedere că o mare parte din datorii sunt pe termen scurt şi cu rată variabilă.

Companii precum Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB şi Fastighets AB Balder au reuşit să strângă sume gigantice de pe pieţele de obligaţiuni în perioada în care ratele dobânzilor erau zero. Însă, odată cu creşterea bruscă a ratelor dobânzilor şi cu perspectiva scăderii valorii proprietăţilor, proprietarii au fost din ce în ce mai puţin capabili să îşi apere ratingurile de credit, în pofida eforturilor de a se debarasa de active şi de a căuta finanţare bancară alternativă.

Cu toate acestea, retrogradarea de către Moody's a FastPartner „va avea doar o semnificaţie limitată", a declarat directorul general al FastPartner, Sven-Olof Johansson.  

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.