Se vinde Siveco: da ori ba?
Informatii contradictorii despre Siveco, firma de software preferata de multe companii de stat: ba ca e pe punctul de a atrage investitori, ba ca a suspendat negocierile. In cele din urma, tranzactia se face in proportie de 99%
Informatii contradictorii despre Siveco, firma de software preferata de multe companii de stat: ba ca e pe punctul de a atrage investitori, ba ca a suspendat negocierile. In cele din urma, tranzactia se face in proportie de 99%.
Cu toate ca suma pe care investitorii urmeaza sa o plateasca pe actiuni si pentru majorarea de capital se apropie de valoarea de piata (estimata de analisti) a intregii companii, acestia vor detine, se pare, un pachet de sub 50%. Iata un paradox care va fi elucidat probabil in momentul finalizarii tranzactiei. La un moment dat, au circulat informatii ca negocierile ar fi fost sistate tocmai pe fondul nesigurantei legate de evolutia companiei sub noua putere, insa sunt semnale ca lucrurile nu stau deloc asa. Finalizarea tranzactiei va avea loc, foarte probabil, in urmatoarele luni.
Reprezentantii Siveco, cel mai mare vanzator de solutii de afaceri din
Filosofia Intel Capital, fondul de investitii al celui mai mare producator de procesoare din lume, Intel, este sa vina in companie alaturi de un investitor financiar profesionist. Intel Capital curteaza piata locala de la sfarsitul lui 2003, cand Marie Texler, directoarea Intel Capital pentru Europa Centrala si de Est de la acea vreme, a venit prima data in Romania, vizand o investitie intr-un integrator de sisteme sau intr-o companie software.
Oficialii Intel au confirmat ulterior aceasta intentie, precum si posibilitatea de a veni impreuna cu un fond de tip venture capital cu know-how in administrarea investitiilor. Spre deosebire de o asemenea institutie, Intel Capital nu urmareste exclusiv castigul financiar, fiind interesata si de descoperirea unor noi tehnologii pe care sa le integreze in platformele Intel. Fondul Intel a investit pana acum patru miliarde de dolari in 1.000 de companii, nivelul mediu al unei investitii fiind de patru milioane de dolari.
PEF V este un fond de capital privat administrat de Enterprise Investors (EI) - cea mai mare firma de capital privat din Europa Centrala si de Est, avand in administrare fonduri de peste 1,1 miliarde de dolari. In
De ce ar fi interesate cele doua fonduri sa investeasca in software? Pana acum, domeniul a fost evitat de investitori pentru ca este o piata mica (circa 250-300 de milioane de euro), cu un ritm de crestere destul de lent. Nu este si cazul Siveco, care a contrazis toate estimarile cu o dinamica spectaculoasa a cifrei de afaceri: de pilda, cresterea de la 2003 la 2004 a fost de peste 60%, iar pentru 2004 este prognozat un salt de 40%. Ratele de profit obtinute de Siveco sunt insa destul de mici pentru software: doar 7-10%, fata de peste 20% cat realizeaza alte companii din domeniu.
Care este insa sursa acestei cresteri? Aici este o problema. Siveco si-a dezvoltat business-ul in special pe contracte cu institutii de stat, cei mai mari clienti ai sai fiind CNAS, Ministerul Educatiei si Cercetarii si Petrom (preluat de OMV). Modul in care Siveco a obtinut contractele a iscat mai multe controverse in presa. In cel mai recent dintre ele, noua conducere a Ministerului Educatiei a acuzat compania ca a obtinut contractul pentru implementarea Sistemului Educational Informatizat (SEI) fara licitatie, prin incredintare directa. Valoarea totala a programului se ridica la 182 de milioane de dolari.
Totusi, nu exista nici un semn ca Siveco va avea de suferit in viitor. "75% din cifra de afaceri pe 2005 este acoperita de contracte semnate inca de la inceputul anului", explica Irina Socol, director general la Siveco. Cu alte cuvinte, cresterea companiei isi va pastra ritmurile spectaculoase de pana acum. Care este secretul cresterii? "Am putea spune ca istoria companiei noastre are la activ 13 ani de noroc", explica pe un ton relaxat Irina Socol.
Pana la urma, nu e nici o crima sa faci afaceri cu statul, ba chiar este indicat pentru dezvoltarea pe termen lung a unui business privat. De altfel, investitorii care au patruns in 2004 in IT-ul romanesc au manifestat apetit pentru companiile care au o relatie de durata cu institutii de stat sau cu foste companii de stat privatizate.
Siemens Business Services a cumparat Forte Company care are de ani buni contracte importante cu Ministerul Finantelor si cu Autoritatea Nationala a Vamilor, iar americanii de la
Intel Capital si Polish Enterprise Fund V vor sa cumpere 25% din pachetul de actiuni detinut la Siveco de un grup de investitori i-sraelieni, miscare care va fi urmata de o majorare de capital. In acest moment, Siveco este detinuta in proportie de 63% de Siveco
Toate aceste date arata ca investitia fondurilor are multe avantaje. Care sunt insa beneficiile Siveco dupa atragerea investitorilor? Pe langa cei aproximativ 18 milioane de euro care urmeaza sa intre in companie, Siveco va obtine si un plus de imagine. Practic, prezenta in actionariat a unor nume sonore precum Intel Capital sau Enterprise Investors va gira credibilitatea Siveco.
Cand tranzactia va fi perfectata, competitia nu va avea deloc motive de satisfactie. Nici companiile locale care produc soft de afaceri, nici multinationalele de pe piata nu sunt incantate de succesul de vanzari al Siveco. Profiturile obtinute de la an la an sunt investite in cercetare si in dezvoltarea unor noi aplicatii care vor face ca succesul companiei sa creasca exponential. Principala lor contestatie se refera la corectitudinea contractelor cu statul.
Nici multinationalele nu par prea incantate de ascensiunea Siveco. Conform raportului IDC pe 2003, Siveco s-a plasat pe primul loc in topul vanzarilor de aplicatii pentru afaceri, cu venituri cat SAP si Oracle la un loc. Grosul veniturilor Siveco pe acest segment a venit din contractul cu CNAS. Pe plan mondial, SAP este cel mai mare furnizor de solutii de afaceri si in mai toate pietele in care este prezent este lider. Din acest punct de vedere,
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro