Se strânge cureaua pentru bănci după falimentele care aproape au colapsat sistemul bancar

Autor: Ştefan Stan Postat la 07 mai 2023 197 afişări

Se strânge cureaua pentru bănci după falimentele care aproape au colapsat sistemul bancar

Autorităţile de reglementare la nivel mondial iau în considerare impunerea unor reguli mai stricte pentru creditorii mai mici şi cer tuturor băncilor să se pregătească pentru a face faţă unor retrageri mai rapide ale depozitelor, în timp ce oficialii caută să tragă învăţăminte din recentele turbulenţe care au dus la falimentul mai multor instituţii americane de dimensiuni medii, scrie FT. 

Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancară, care stabileşte standardele globale, a promis în martie că va examina dacă sunt necesare reguli suplimentare în lumina unei serii de colapsuri bancare recente.

Nu a fost stabilit un calendar pentru această activitate. Dar factorii de decizie politică reuniţi la Washington pentru reuniunile de primăvară ale FMI de săptămâna trecută au declarat pentru Financial Times că atenţia se va concentra asupra problemelor expuse de dispariţia instituţiei californiene Silicon Valley Bank.

Acest lucru ar putea însemna obligarea creditorilor de dimensiuni medii, cum ar fi SVB şi defuncta Signature Bank, să se conformeze normelor Basel privind capitalul şi lichiditatea. În timp ce toţi creditorii din UE trebuie să adere la aceste reguli, în SUA acestea se aplică în prezent doar băncilor "active la nivel internaţional" - un grup limitat la cele mai mari instituţii.

Trei autorităţi de reglementare de rang înalt au declarat că conceptul de "active la nivel internaţional" este depăşit şi că factorii de decizie vor analiza dacă normele ar trebui aplicate băncilor de "relevanţă internaţională" sau celor care au potenţialul de a destabiliza sistemul financiar în general.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
autoritati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.