Schimbări la vârful ANAF: Lucian Heiuş, deputat PNL, a fost numit la conducerea instituţiei, cu rang de secretar de stat, în locul Mirelei Călugăreanu, care devine consilier în cadrul Curţii de Conturi

Autor: Roxana Rosu Postat la 06 mai 2022 58 afişări

Schimbări la vârful ANAF: Lucian Heiuş, deputat PNL, a fost numit la conducerea instituţiei, cu rang de secretar de stat, în locul Mirelei Călugăreanu, care devine consilier în cadrul Curţii de Conturi

Lucian Heiuş, deputat PNL, a fost numit la conducerea ANAF, în locul cu rang de secretar de stat, în locul Mirelei Călugăreanu, care a fost votată marţi de Parlament în funcţia de consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi.

„Pentru mine începe astăzi o nouă etapă, plină de provocări şi, sper eu, de reuşite, în fruntea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.Le mulţumesc domnului Premier Nicolae Ciucă şi domnului ministru Adrian Câciu pentru încredere, sunt onorat să pot contribui la dezvoltarea şi modernizarea acestei instituţii de care sunt legat profesional şi sufleteşte de atâta timp.Îmi propun să accentuez poziţia ANAF ca partener onest al contribuabililor corecţi, dar şi să luptăm, în acelaşi timp, cu toată determinarea, împotriva evaziunii fiscale. Suntem o echipă profesionistă şi capabilă, iar misiunea noastră este să asigurăm resursele necesare pentru ca statul să îi poată servi cât mai bine pe cetăţeni”, scrie Lucian Heiuş pe Facebook.

Lucian Heiuş are 57 de ani şi este absolvent al Institutului Politehnic Cluj- Napoca - Facultatea de Mecanică, al Universităţii Creştine„Dimitrie Cantemir” din Bucureşti - Facultatea de Management Turistic şi Comercial din Cluj-Napoca, are diplomă de licenţă lA Universitatea „Babeş-Bolyai" Cluj Napoca - Facultatea de Ştiinţe Economice şi master la Universitatea de Vest" Vasile Goldiş" Arad - Facultatea de Ştiinţe Juridice. 

În ultimii ani a fost director general la SC Uzina Mecanică Orăştie (2012-2013), director executiv la Camera Agricolă Judeţeană Hunedoara şi director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale a Domeniilor Reglementate Specific şi Direcţiei de Buget, Contabilitate Internă, Investiţii şi Achiziţii Publice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. Lucian Heiuş a mai fost director general la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara (2013-2014), director executiv - servicii interne (mutare temporară) (2014-2015), director general (2016) la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara.

 Decizia de numire a fost transmisă spre publicare în Monitorul Oficial.

Fostul preşedinte ANAF, Mirela Călugăreanu a fost numită, marţi, de Parlament, în funcţia de consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi. În favoarea numirii au votat 270 de senatori şi deputaţi, iar 91 au votat „împotrivă”.

În bilanţul făcut la finalul mandatului, ea spune că reformele demarate la ANAF au sprijinit procesul de colectare a veniturilor bugetului general consolidat, asigurând resursele necesare funcţionării statului român şi va conduce în continuare la eficientizarea colectării veniturilor bugetare.

Mirela Călugăreanu aminteşte că veniturile bugetare colectate în anul 2019 au fost în sumă de 271,64 mld. lei, în anul 2020 au fost în sumă de 263,59 mld. lei, în anul 2021 au fost în sumă de 311,11 mld. lei, iar în trimestrul I 2022 s-au colectat 82,66 mld. lei. De asemenea, ponderea veniturilor în PIB a crescut cu 1,1 p.p. în anul 2021 faţă de 2020 şi cu 0,5 p.p. în trimestrul I 2022. În perioada 2019 - 31 martie 2022 au fost soluţionate 290.340 de deconturi cu opţiune de rambursare, suma restituită fiind de peste 69 mld. lei.

Tot în bilanţ, fostul preşedinte ANAF spune că  în mandatul ei a fost adoptat un pachet integrat de măsuri privind eficienţa activităţii de administrare fiscal, a fost accelerat procesul de informatizare a instituţiei şi a fost asigurată cea mai importantă sursp de finanţare nerambursabilă de care instituţia a beneficiat de când a fost înfiinţată, suma de 356 mil euro din PNRR destinată implementării unor reforme esenţiale. ANAF trebuie să realizeze un număr de 26 ţinte şi jaloane. Trei dintre acestea au fost deja atinse în avans.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
anaf,
conturi,
cluj napoca,
numire,
publicare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.