SCHIMBĂRI la MOŞTENIRE! Dosarul uriaş de documente ce trebuie depus pentru succesiune

Postat la 10 ianuarie 2024 89 afişări

SCHIMBĂRI la MOŞTENIRE! Dosarul uriaş de documente ce trebuie depus pentru succesiune

Schimbări la moştenire începând din acest an. Lista actelor a fost actualizată pentru anul 2024 şi prevede mai multe condiţii de îndeplinit pentru succesiune după o persoană decedată.

Succesiunea este reglementată de Codul Civil şi reprezintă modalitatea prin care familia poate beneficia în mod legal de bunurile rămase după decesul unui membru al ei.

Schimbări la moştenire. Cine are dreptul la succesiune

Moştenitori legali Legea din Dreptul Civil prevede că moştenitorii legali sunt, în ordine:

Clasa I – soţul supravieţuitor, descendenţii (copiii defunctului, copiii copiilor acestora şi aşa mai departe, fără limitare cu privire la gradul de rudenie)

Clasa a II-a şi a III-a – ascendenţii (părinţii, bunicii şi aşa mai departe)

Clasa a IV-a – colateralii până la gradul al patrulea inclusiv (unchi, mătuşi ai defunctului, veri primari şi fraţii şi surorile bunicilor defunctului).

Cât costa o succesiune

Taxele pentru succesiune sunt compuse din onorariu notarial, taxa pentru cartea funciara şi impozitul către stat. Onorariul notarial se achita întotdeauna şi se calculează în funcţie de valoarea bunurilor pe care le avea defunctul în momentul decesului.

Val de violenţe în Ecuador. Bărbaţi înarmaţi au luat cu asalt un studio de televiziune. Preşedintele le-a pus gând rău…

Se schimbă buletinele în România! Toţi românii vor avea cărţi de identitate electronice, cu cip. Cătălin Predoiu a explicat VIDEO

Metroul din Cluj. Pas către finalizare după semnarea contractului pentru cercetarea arheologică. Când începe lucrarea şi când e gata

Cât costă să te asiguri singur la Sănătate dacă nu eşti angajat. Ce sume plătesc românii pentru asigurarea opţională la…

Taxa pentru cartea funciara se achita doar daca defunctul avea imobile în proprietate şi acestea sunt intabulare în cartea funciara. Impozit se datorează daca succesorii nu au dezbătut succesiunea în primii doi ani de la deces, perioada în care statul oferă că beneficiu aceasta scutire de plata.

El este în cuantum de 1% din valoarea imobilelor defunctului, conform newsweek.ro În cazul în care valoarea bunurilor moştenite este până în suma de 6.000 de lei, taxa de succesiune este de 2,7%, dar nu mai puţin de 150 lei pe certificat de moştenitor.

Cititi mai multe pe www.mediafulx.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
depunere,
documente,
dosar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.