Schimbare radicală în Argentina. Un politician de extremă dreapta a câştigat alegerile prezidenţiale

Autor: Petru Mazilu Postat la 20 noiembrie 2023 79 afişări

Politicianul de extremă dreapta Javier Milei a câştigat alegerile prezidenţiale din Argentina, potrivit rezultatelor provizorii. În turul doi al scrutinului, el l-a învins pe actualul ministru al Economiei din Argentina, Sergio Massa.

Schimbare radicală în Argentina. Un politician de extremă dreapta a câştigat alegerile prezidenţiale

Rezultatele provizorii au arătat că Milei a obţinut aproape 56% din voturi, faţă de 44% pentru Massa, cu aproape 90% din voturi numărate, potrivit BBC. Ulterior, Milei a ţinut un discurs triumfător în faţa susţinătorilor săi din Buenos Aires.

„Astăzi începe reconstrucţia Argentinei. Astăzi începe sfârşitul declinului Argentinei. Modelul de decadenţă a luat sfârşit. Nu mai există cale de întoarcere. Argentina se va întoarce la locul său în lume pe care nu ar fi trebuit să îl piardă niciodată. Vom lucra umăr la umăr cu toate naţiunile din lumea liberă, pentru a contribui la construirea unei lumi mai bune”, a spus viitorul preşedinte al Argentinei.

Milei a fost felicitat de contracandidatul său, dar şi de Donald Trump, cu care a fost frecvent comparat. „Make Argentina Great Again", a fost mesajul lui Trump.

Consilierul pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, l-a felicitat pe Javier Milei pentru alegerea sa „şi poporul argentinian pentru organizarea unor alegeri libere şi corecte".

Liderii sud-americani au avut reacţii diferite. Preşedintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a transmis un mesaj de felicitare pe ptaforma X.

„Urez noroc şi succes noii conduceri. Argentina este o ţară minunată şi merită tot respectul nostru. Brazilia va fi întotdeauna disponibilă pentru a lucra împreună cu fraţii noştri argentinieni", a spus brazilianul.

În campania electorală, Milei a criticat public politicile lui Lula şi l-a catalogat drept un „comunist furios". Preşedintele Columbiei, Gustavo Petro, a declarat că rezultatul alegerilor este „trist pentru America Latină". „Neoliberalismul nu poate răspunde problemelor actuale ale umanităţii", a transmis columbianul.

Preşedintele din Chile, Gabriel Boric, l-a felicita pe Milei pentru victoriadin alegeri. „Urez succes poporului argentinian şi ştiu că va avea întotdeauna respectul şi sprijinul nostru", a comunicat Boric.

Libertarianul Javier Milei a devenit cunoscut în ultimul an şi a avut o creştere spectaculoasă. În vârstă de 52 de ani, el este un exponent al furiei alegătorilor argentinieni faţă de inflaţia care ar putea atinge 200% în acest an.

Experţii susţin că Milei va avea un impact uriaş asupra poziţiei ţării în lume. În campania electorală, Javier Milei a criticat China, a spus că va „arde” banca centrală şi că ar putea introduce dolarul american drept monedă oficială. De aemenea, a anunţat că vrea să privatizeze entităţile din sectorul public. El este împotriva avortului şi anti-feminist.

Argentina care are a doua economie din America de Sud după Brazilia, se confruntă cu sărăcia şi cu devalorizarea monedei, iar argentinienii dau vina pe politicieni pentru problemele economice.

Votul a fost urmărit în întreaga lume deoarece Argentina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, cel de-al patrulea producător de litiu metalic pentru baterii electrice şi un jucător important pe piaţa petrolului şi a gazelor de şist.

Ţara este şi cel mai mare debitor la Fondul Monetar Internaţional (FMI), cu un program de împrumut de 44 de miliarde de dolari. De asemenea, Argentina are datorii internaţionale uriaşe.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alegeri,
milei,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.