România, pe ultimul loc în UE la capitolul cercetare-dezvoltare

Autor: Ioana Matei Postat la 06 decembrie 2021 38 afişări

România, pe ultimul loc în UE la capitolul cercetare-dezvoltare

Având 0,5% din PIB alocat pentru cercetare-dezvoaltare (R&D), România se situează pe ultimul loc la acest capitol la nivelul UE, conform datelor Eurostat.

Cu pandemia, inflaţia şi creşterile de preţuri care ameninţă să aducă o nouă criză, dincolo de celelalte provocări cu care ne-am obişnuit (de exemplu, lipsa de infrastructură, care atrage după sine şi lipsa investiţiilor – efectele se văd mai ales în regiunea de Nord-Est a ţării, unde avem cei mai mulţi şomeri), şansele ca cercetarea şi inovarea să accelereze prea curând sunt mici. Pare că suntem într-un veşnic cerc vicios: nu sunt bani pentru cercetare şi dezvoltare, însă tocmai acest domeniu ar putea genera bugete generoase pentru viitor. Forţa de muncă ieftină, programele sociale sau subvenţiile nu pot să înlocuiască felul în care ideile şi inspiraţia unui om sau unei echipe pot să crească o economie. În lipsa înţelegerii importanţei inovării, alături de educaţie şi a investiţiilor alocate acestor domenii, „upgrade-urile” de ţară pe care le tot aşteptăm (precum intrarea în clubul ţărilor cu venituri medii-mari, cel unde am aflat recent că nu vom ajunge prea curând) vor tot întârzia.

Ioana Matei, Editor Business MAGAZIN

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.