Războiul cu statul nu s-a terminat. Sindicatele franceze lansează o nouă rundă de proteste şi haos pe străzile Parisului din cauza reformei pensiilor

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 06 aprilie 2023 54 afişări

Războiul cu statul nu s-a terminat. Sindicatele franceze lansează o nouă rundă de proteste şi haos pe străzile Parisului din cauza reformei pensiilor

Sindicatele franceze protestează din nou joi împotriva reformei sistemului de pensii a preşedintelui Emmanuel Macron, profitând de sprijinul larg al publicului. Ultimele runde de proteste au lăsat străzile Parisului pline de haos, gunoaie şi distrugere, iar manifestaţiile au devenit violente, scrie Bloomberg.

„Suntem într-o criză socială, avem o criză democratică, există o problemă, iar preşedintele are soluţia în mâinile sale”, a declarat Laurent Berger, liderul sindicatului CFDT, la postul de radio RTL.

Operatorul feroviar francez SNCF a declarat că se aşteaptă la perturbări pe mai multe linii, iar autoritatea de aviaţie civilă DGAC a cerut companiilor aeriene să reducă zborurile cu 20% pe unele aeroporturi regionale, inclusiv Marsilia-Provence şi Bordeaux. Gunoierii s-au întors la lucru în Paris, dar intenţionează să reia grevele pe termen nelimitat la 13 aprilie.

Conflictul privind pensiile ameninţă să afecteze agenda de reforme economice pro-business pe care Macron a condus-o de la  preluarea mandatului în 2017. Să dea înapoi în această etapă târzie a procesului legislativ ar fi o înfrângere politică, însă dacă merge mai departe riscă să cimenteze lipsa sa de majoritate în parlament şi să distrugă relaţiile cu sindicatele cu care guvernul trebuie să colaboreze pentru viitoarele revizuiri.

De asemenea, debandada politică este în beneficiul partidului de extremă dreapta Raliul Naţional. Potrivit unui sondaj realizat de Ifop pe 1.105 adulţi la 30-31 martie, dacă ar avea loc alegeri prezidenţiale în acest weekend, veşnica candidată naţionalistă Marine Le Pen ar conduce în primul tur de scrutin împotriva oricărui aliat al lui Macron cu până la 36% din voturi.

El nu poate candida pentru un al treilea mandat în 2027.

Guvernul şi sindicatele se concentrează acum pe decizia Consiliului Constituţional, care se va pronunţa şi asupra unei cereri susţinute de opoziţie de a supune proiectul de lege unui referendum. Cu toate acestea, dacă nu respinge în mod categoric reforma, conflictul privind pensiile va continua probabil - cel puţin până când Macron va promulga modificările în cursul acestui an.

„O decizie juridică ar adăuga legitimitate legii, dar nu ar şterge dezacordurile politice”, a declarat joi ministrul Muncii, Olivier Dussopt, la BFM TV.

Premierul Elisabeth Borne a convocat miercuri o întâlnire cu liderii principalelor sindicate din Franţa, în încercarea de a discuta despre viitoarele modificări ale legislaţiei muncii. Aceştia au părăsit reuniunea după mai puţin de o oră, deoarece aceasta le-a refuzat cererile de a renunţa la reforma pensiilor.

„Am avut impresia că nu trăim în aceeaşi lume.Nu vom discuta nimic până când această reformă nu va fi retrasă”, declarat şeful Force Ouvriere, Frederic Souillot.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
decizie,
refuz,
sindicate,
pensii,
reforma,
franta,
proteste,
paris

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.