Războiul contra Iranului se duce cu vorba

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 mai 2012 14 afişări

Ambasadorul american în Israel, Dan Shapiro, a declarat la Ierusalim că opţiunea militară a SUA în privinţa Iranului nu este doar disponibilă, ci şi gata pregătită - o declaraţie surprinzătoare, dată fiind poziţia preşedintelui Barack Obama, care s-a pronunţat împotriva "discuţiilor necontrolate despre război".

Unii analişti evrei, citaţi de The New York Times, cred că Shapiro a dorit prin aceasta doar să asigure Israelul că SUA au în continuare o poziţie fermă, în perspectiva discuţiilor din 23 mai pe care marile puteri le vor avea la Bagdad asupra dosarului iranian. Miercuri, reprezentanţii Teheranului şi ai grupului P+5 (Marea Britanie, China, Franţa, Rusia, SUA plus Germania) se vor întâlni la Bagdad spre a discuta despre programul nuclear iranian - a doua întâlnire din acest an, după cea din aprilie de la Istanbul.

Un fost consilier al premierului Netanyahu a apreciat chiar că o declaraţie ce face credibilă opţiunea militară" creşte şansele unei rezolvări paşnice a conflictului.

În paralel, la reuniunea G8 de la Camp David, ţările participante au asigurat sâmbătă că sunt gata să apeleze la stocurile de urgenţă de petrol în această vară, dacă sancţiunile economice contra Iranului vor ameninţa situaţia stocurilor mondiale. Embargoul UE asupra petrolului iranian intră în vigoare în iulie, iar sancţiunile înăsprite impuse de SUA intră în vigoare la sfârşitul lui iunie. Exporturile iraniene au scăzut deja cu mai mult de o cincime în acest an.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/razboiul-contra-iranului-se-duce-cu-vorba-9650046
9650046
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.