Rasvan Radu, UniCredit: Recesiunea si scaderea veniturilor populatiei au efecte severe asupra sistemului bancar

Postat la 10 noiembrie 2010 40 afişări

UniCredit Tiriac Bank a inregistrat in primele noua luni ale anului un profit net de 215 milioane lei (52 milioane euro) potrivit standardelor contabile internationale (IFRS), in scadere cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Banca a inregistrat in aceeasi perioada venituri de 1,023 miliarde lei (245 milioane euro), in crestere cu 15% fata de perioada corespunzatoare din 2009. Cheltuielile operationale au crescut cu 1% fata de primele noua luni ale anului trecut. Raportul intre costuri si venituri a continuat sa se imbunatateasca, pana la 41,8%.

"Masurile de consolidare fiscala adoptate la jumatatea acestui an, desi erau necesare, au avut un impact negativ semnificativ asupra consumului, investitiilor si evolutiei economice in general. Recesiunea prelungita si scaderea veniturilor in randul populatiei au efecte severe asupra sistemului bancar, in termeni de calitate a activelor si venituri", a comentat Răsvan Radu, CEO al UniCredit Tiriac Bank.

Volumul activelor a ajuns la 20,2 miliarde lei (4,7 miliarde euro) la finele lunii septembrie, in crestere cu 1,2% fata de 30 septembrie 2009.

Capitalul social al bancii este de 2,4 miliarde lei (565 milioane euro). Rentabilitatea anualizata a capitalurilor proprii (ROE - raportul dintre profitul net si capitalul propriu) s-a plasat la 12,4%, iar rentabilitatea activelor (ROA) la 1,5%. Rata solvabilitatii se plaseaza la 12,6%, conform standardelor contabile romanesti.

Portofoliul de credite a crescut cu 13% de la inceputul anului, pana la 13,3 miliarde lei (3,1 miliarde euro), crestere peste media sistemului bancar. Depozitele clientilor s-au plasat la 9,5 miliarde lei (2,2 miliarde euro).

Riscul de credit a urcat, dar ramane in continuare sub media sistemului bancar, in conditiile in care intarzierile mai mari de 90 de zile la plata ratelor au ajuns la 11,5%. Acoperirea cu provizioane a portofoliului a crescut la 7,1% potrivit standardelor contabile internationale.

Activele totale consolidate ale UniCredit Tiriac Bank, UniCredit Leasing Corporation si UniCredit Consumer Financing se plasau la 23,4 miliarde lei (5,5 miliarde euro) la sfarsitul lunii septembrie. Profitul net consolidat al grupului a fost de 191 milioane lei (46 milioane euro) in primele noua luni din 2010.

UniCredit Tiriac Bank, cu 234 de sucursale, face parte din reteaua UniCredit, cel mai mare grup bancar din Europa Centrala si de Est si unul dintre cele mai mari din Europa.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/rasvan-radu-unicredit-recesiunea-si-scaderea-veniturilor-populatiei-au-efecte-severe-asupra-sistemului-bancar-7704836
7704836
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.