Producătorul de vin Jidvei angajează 250 de muncitori din Nepal pentru a putea face faţă lucrărilor necesare în vie

Autor: Laurentiu Cotu Postat la 27 martie 2024 43 afişări

Jidvei, unul dintre cei mai mari producători de vin din România, con­trolat de antreprenorul Claudiu Necşu­lescu, a ajuns în prezent la peste 500 de angajaţi şi mai recrutează încă 250 de muncitori din Nepal pentru a putea face faţă lucrărilor necesare în vie. Nepal, Sri Lanka şi Pakistan sunt economii din Asia extrem de de­pendente de remiterile muncitorilor migranţi.

Producătorul de vin Jidvei angajează 250 de muncitori din Nepal pentru a putea face faţă lucrărilor necesare în vie

Jidvei, unul dintre cei mai mari producători de vin din România, con­trolat de antreprenorul Claudiu Necşu­lescu, a ajuns în prezent la peste 500 de angajaţi şi mai recrutează încă 250 de muncitori din Nepal pentru a putea face faţă lucrărilor necesare în vie. Nepal, Sri Lanka şi Pakistan sunt economii din Asia extrem de de­pendente de remiterile muncitorilor migranţi. Aceştia reprezintă unii din­tre cei mai mari câştigători indivi­du­ali de valută. În aceste ţări, investiţiile străine directe sunt considerabil mai reduse decât fondurile trimise de mun­citorii migranţi celor de acasă. În cazul Nepalului, veniturile din remiteri au crescut cu 21,2% în ulti­mul an fiscal, relevă datele băncii cen­trale a ţării citate de Kathmandupost.com.

„Grupul Jidvei are peste 500 an­ga­jaţi, iar din cauza deficitului major de forţă de muncă pentru activităţile din agricultură, au fost recrutaţi muncitori din Nepal. Avem deja angajaţi 250 de nepalezi şi am încheiat contracte pentru încă 250 de muncitori, pentru a putea face faţă lucrărilor necesare în vie, şi nu numai, pe toată perioada anului în curs“, au declarat pentru ZF Transilvania oficialii companiei Jidvei.

Jidvei a finalizat anul 2023 cu o cifră de afaceri de peste 50 mil. euro la nivel de grup şi mizează pentru acest an pe o creştere de minim 10% a afacerilor. Grupul Jidvei operează businessul prin mai multe companii, cea mai mare fiind Jidvei SRL Filiala Alba, cu afaceri de 37,8 mil. euro (186 mil. lei) în 2022, plus 3% faţă de 2021, potrivit datelor publice.

Jidvei administrează aproximativ 2.500 de hectare de viţă de vie şi anual îmbuteliază aproximativ 18 milioane de litri de vin. Grupul are şi o fermă de animale şi o fabrică de lactate şi activităţi în turism. Anul trecut Jidvei a lansat mai multe produse noi care vizează segmente diferite de preţ şi de consumatori: super premium - Pinot Noir Jidvei şi Traminer CIB 2018,  premium - gama de vinuri liniştite Iluziv şi gama de vinuri spumante Scintti, mainstream - gama Weinland.

Claudiu Necşulescu şi tatăl său, Liviu Necşulescu (care a decedat), au readus la viaţă businessul Jidvei în anii ’90, după o perioadă grea pentru unul dintre cei mai vechi producători de vinuri de pe plan local. Acum, Maria şi Ana Necşulescu, fii­cele lui Claudiu Necşulescu, sunt im­plicate la rândul lor în business. Aceasta este o situaţie mai rar întâlnită, dat fiind că foarte puţine dintre businessurile româneşti antrepreno­riale reuşesc să ajungă la cea de-a treia generaţie. Un alt pariul al grupului Jidvei îl reprezintă componenta de oenoturism, pe care o dezvoltă la Castelul Bethlen-Haller, din Cetatea de Baltă, judeţul Alba. La Castelul Bethlen-Haller, oaspeţii pot descoperi povestea zonei şi a comunităţii, povestea vinurilor Jidvei şi a oa­menilor care le crează.

România este unul dintre cei mai mari jucători din industria mondială a viţei de vie şi a vinului, ocupând poziţii fruntaşe în multe categorii. Totuşi, dincolo de graniţele ţării acest lucru nu este cunoscut, mulţi dintre străini - chiar şi cei pasionaţi de licoarea lui Bacchus - nici măcar nu ştiu că pe piaţa locală se realizează vin. Acest fapt este confirmat şi de cifrele care spun că, la o producţie annuală de 3,9 mil. hl (în 2022), România este al 13-lea cel mai mare producător de vin din lume. Ca export însă, ea e invizibilă.

În 2023, producţia de vin a României a atins 4,4 milioane de hectolitri, după o creştere de 15% faţă de anul precedent şi se menţine pe locul 6 în clasamentul euro­pean, con­form celor mai re­cente estimări oficiale ale Ofi­ciului In­ternaţional al Viei şi Vinului (OIV). Însă, doar 5-10% din producţie se în­dreaptă către export, conform specialiştilor din industrie.

laurenţiu.cotu@zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Jidvei,
nepal,
muncitori,
vin,
lucrari,
producator

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.