Problemele din China se adâncesc, iar răspunsul autorităţilor lasă pieţele neimpresionate: Banca Centrală a redus o dobândă cheie sub aşteptările analiştilor, şi a sfidat aşteptările pieţelor lăsând altă rată cheie neschimbată. Între timp, sectorul imobiliar din China este în cădere liberă, iar moneda naţională îşi pierde din putere

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 21 august 2023 279 afişări

Problemele din China se adâncesc, iar răspunsul autorităţilor lasă pieţele neimpresionate: Banca Centrală a redus o dobândă cheie sub aşteptările analiştilor, şi a sfidat aşteptările pieţelor lăsând altă rată cheie neschimbată. Între timp, sectorul imobiliar din China este în cădere liberă, iar moneda naţională îşi pierde din putere

Banca centrală a Chinei a decis să reducă rata pentru creditele ipotecare, însă scăderea s-a situat sub prognozele analiştilor şi a început să ridice tot mai multe întrebări privind felul în care se va putea evita o prăbuşire a pieţei imobiliare, scrie Bloomberg.

Rata de bază pentru împrumuturile pe cinci ani a fost menţinută în mod neaşteptat la 4,2% luni, potrivit datelor Băncii Populare a Chinei. Cei mai mulţi economişti au prezis că rata va fi redusă cu 15 puncte de bază, după o reducere similară, săptămâna trecută, a unei importante rate de împrumut de politică monetară a băncii centrale. Aceasta a fost văzută ca un precursor pentru o reducere a LPR la 5 ani.

Aceeaşi rată la un an a fost redus cu 10 puncte de bază, de la 3,55% la 3,45%, din nou, sub prognoze.

„Decizia de a menţine neschimbată dobânda pe 5 ani este derutantă. Nu este clar cum să interpretăm această decizie şi reducerea de săptămâna trecută” a declarat Zhang Zhiwei, economist şef la Pinpoint Asset Management Ltd.

Acţiunile din China şi Hong Kong au scăzut luni la deschiderea pieţei. Indicele MSCI China a scăzut cu până la 1,1%, ajungând la cel mai scăzut nivel din 1 iunie. Yuanul a început să se deprecieze uşor faţă de dolar, slăbind cu aproximativ 0,2%. Randamentul obligaţiunilor chinezeşti pe 10 ani a scăzut cu un punct de bază, la 2,55%, cel mai scăzut nivel din 2020.

Guvernul a semnalat o mai mare urgenţă în susţinerea creşterii pentru a doua cea mai mare economie din lume, în condiţiile în care apetitul pentru împrumuturi se prăbuşeşte, presiunile deflaţiei se instalează şi încrederea în economie şi progres economic se risipeşte încet dar sigur.

La câteva zile după reducerea şocantă de săptămâna trecută a ratei facilităţii de creditare pe termen mediu a PBOC, banca centrală şi autorităţile de reglementare financiară s-au întâlnit cu directorii de bănci şi le-au spus din nou creditorilor să stimuleze împrumuturile.

Toate acestea au culminat cu aşteptările de luni ca ratele de bază ale creditelor să fie, de asemenea, reduse. Deşi ratele sunt stabilite de bănci, PBOC are influenţă asupra deciziilor creditorilor.  

Datele slabe din ultima vreme au determinat mai multe bănci să îşi reducă previziunile de creştere pentru anul în curs la sub 5%, ceea ce implică faptul că guvernul ar putea rata obiectivul de creştere stabilit la începutul acestui an. Investitorii sunt, de asemenea, îngrijoraţi de riscurile de contagiune în urma unei crize de lichidităţi la o mare bancă din umbră, care se confruntă cu o serie de probleme ce ar putea zgudui întreaga economie chineză.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
asteptari,
piata,
reducere,
rata,
banca centrala

Citeşte pe Gandul.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.