Probleme la vârful unui imperiu european de miliardari: Acţionarii Peugeot s-au întors împotriva familiei franceze care deţine gigantul auto. Lista nemulţumirilor este lungă, iar investitorii critică totul de la strategia de investiţii la guvernanţă şi pierderile de pe bursă

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 23 mai 2024 12292 afişări

Probleme la vârful unui imperiu european de miliardari: Acţionarii Peugeot s-au întors împotriva familiei franceze care deţine gigantul auto. Lista nemulţumirilor este lungă, iar investitorii critică totul de la strategia de investiţii la guvernanţă şi pierderile de pe bursă

Clanul Peugeot, care deţine gigantul auto cu acelaşi nume, s-a trezit peste noapte cu o presiune fără precedent venită din partea acţionarilor. Investitorii sunt furioşi din cauza performanţei slabe cu care se confruntă Peugeot Invest, vehiculul de investiţii al companiei, scrie Bloomberg.

Peugeot Invest, controlată de clanul francez şi condusă de Robert Peugeot, în vârstă 74 de ani, s-a transformat în ţinta furiei investitorilor, care au început să critice politica de tranzacţionare, creşterea costurilor de operare, guvernaţa şi strategia de investiţii.

Printre principalele lor nemulţumiri se numără şi faptul că activele familiei (care includ participaţii la producătorul auto Stellantis NV, banca de investiţii Rothschild & Co. şi o podgorie în Bordeaux) valorează 6 miliarde de euro, în timp compania tranzacţionată pe bursă are o capitalizare bursieră de doar 2,8 miliarde de euro.

Această diferenţă dintre valoarea activelor şi valoarea companiei este una dintre cele mai mari în rândul holdingurilor de investiţii europene.

O modalitate de a reduce acest decalaj, spun investitorii disidenţi, ar fi ca plata dividendelor să se facă mai mult în cash. Clanul francez controlează aproape 80% din acţiuni şi 89% din drepturile de vot.

„Interesele acţionarilor majoritari şi minoritari nu sunt aceleaşi. Ei se comportă de parcă investitorii mai mici nu contează”, a declarat Colette Neuville, preşedintele Asociaţiei pentru apărarea acţionarilor minoritari, care s-a asociat cu investitorii Moneta Asset Management şi Sycomore Asset Management pentru a face presiuni în vederea unor schimbări în modul de funcţionare a Peugeot Invest.

Avalanşa de critici este o premieră pentru holdingul clanului, care a început să se tranzacţioneze în 1989 pe o bursă acum dispărută din estul ţării.

Averea familiei franceze este concentrată mai ales în jurul producătorului auto Peugeot, care a fuzionat în urmă cu trei ani cu Fiat Chrysler. Clanul deţine de atunci o participaţie în gigantul rezultat, Stellantis, unul dintre cei mai profitabili producători auto din lume, cu o valoare de piaţă de 64,6 miliade de euro.

Participaţia este deţinută indirect de Peugeot Invest, care a fost condusă în ultimii 22 de ani de Robert Peugeot. Aceasta a acumulat participaţii în zeci de companii, precum şi un portofoliu de fonduri de investiţii private şi imobiliare.

În martie, Peugeot Invest a anunţat plecarea directorului general Bertrand Finet. Acesta a preluat această funcţie în 2020 de la Robert Peugeot, care a rămas preşedinte. Robert se va afla la cârma companiei până în 2025, iar planurile pentru consiliul de administraţiei includ mai multe nume de moştenitori din generaţiile mai tinere ale familiei.

Acum, unii acţionari doresc să vadă şi alte schimbări. Aceştia fac presiuni pentru ca dividendul anual să reflecte mai bine valoarea activelor companiei. Peugeot Invest a majorat plata pentru 2023 cu 14%, comparativ cu o creştere de 21% a valorii activelor nete în aceeaşi perioadă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.