Pro şi contra eliminării excepţiilor fiscale: economiştii spun că facilităţile fiscale trebuie eliminate, mediul de afaceri vrea să le păstreze

Autor: Alina-Elena Vasiliu, Răzvan Botea Postat la 06 iulie 2023 54 afişări

Pro şi contra eliminării excepţiilor fiscale: economiştii spun că facilităţile fiscale trebuie eliminate, mediul de afaceri vrea să le păstreze

Ca să mai acopere din gaura de la buget, coaliţia de guver­na­re PSD-PNL discută de mai bine de o săptămână ce mă­suri să ia. Discuţiile din acest moment sunt în jurul eliminării unor facili­tăţi fiscale şi creşteri de taxe pentru alcool, tutun sau zahăr. Marcel Ciolacu, premierul României, spune că excepţiile fiscale din România se ridică la 74 mld. lei.

Adrian Codirlaşu, analist financiar: Este nevoie de această reformă şi de echitate în sistemul fiscal ♦ Radu Burnete, confederaţia patonală Concordia: Mediul de afaceri trebuie consultat înaintea unor astfel de modificări ♦ Ionuţ Negoiţă, dezvoltator imobiliar: Dacă se elimină facilităţile, preţul de construcţie pe metru pătrat la locuinţe va creşte 8-10%

Ca să mai acopere din gaura de la buget, coaliţia de guver­na­re PSD-PNL discută de mai bine de o săptămână ce mă­suri să ia. Discuţiile din acest moment sunt în jurul eliminării unor facili­tăţi fiscale şi creşteri de taxe pentru alcool, tutun sau zahăr. Marcel Ciolacu, premierul României, spune că excepţiile fiscale din România se ridică la 74 mld. lei.

Economiştii spun de ani buni că siste­mul fiscal trebuie să fie echitabil, adică toată lumea să plătească taxe. În aceeaşi vre­me, reprezentanţii mediului de afaceri sunt de părere că preţurile vor creşte odată cu eliminarea facilităţilor fiscale dintr-un sector şi cer consultări cu guvernul îna­inte de a lua aceste măsuri.

„În general, facilităţile sunt puse pe termene scur­te, deci nu există fa­cilităţi permanente, ci puse pe termene scurte pentru a realiza un obiectiv. Acum, în cazul acestor facilităţi, mul­te sunt de extrem de mult timp şi practic s-au per­manentizat, iar prin ur­mare este nevoie de o refor­mă. Această reformă este cu­prinsă şi în programul PNRR şi, de asemenea, din perspectiva echităţii fiscale, este necesară o reformă în cadrul acestor facilităţi“, a spus Adrian Codirlaşu, vice­pre­şedintele CFA România, asociaţia ana­liştilor financiari.

De asemenea, Ionuţ Dumitru, eco­nomist-şef al Raiffeisen Bank şi fost pre­şedinte al Consiliului Fiscal spune de mai mult timp că facilităţile fiscale trebuie eliminate.

Pe de altă parte, dez­­voltatorul imobiliar Ionuţ Negoiţă spune că tarifele de construcţie s-ar pu­tea majora cu până la 10%, iar contextul din piaţa rezidenţială s-ar putea înrăutăţi în perioada următoare, dacă guvernul va decide eliminarea facili­tăţilor din domeniul construcţiilor.

„Dacă acum preţul de construcţie pe me­tru pătrat la locuinţe este de circa 600-700 de euro, în viitor va ajunge să fie cu circa 8-10% mai mare, dacă se elimină facilită­ţi­le. Impactul va fi destul de mare, iar în piaţa rezidenţială contextul este deja complicat. Se va complica şi mai mult“, spune Ionuţ Negoiţă. Firma pe care o deţine, Jacob Gar­dens, responsabilă de construcţia proiecte­lor imobiliare dezvoltate de Ionuţ Negoiţă, este angajator direct pentru circa 600 de oa­meni, care se adaugă altor 500-600 ai fir­melor subcontractate.

La rândul său, Radu Burnete, director executiv al confederaţiei patronale Concor­dia, spune că în discuţiile despre majorări de taxe sau eliminarea nişelor fiscale lip­seşte mediul de afaceri, dar şi discuţia des­pre cheltuirea banilor publici.

„Înţelegem nevoia unor discuţii în coa­liţie de unde apar ulterior aceste zvonuri, dar ne bazăm pe angajamentul premierului că nu se vor lua decizii fără să fim consultaţi. A­tenţie: consultaţi, nu informaţi. Să discutăm însă şi despre cum sunt cheltuiţi banii publici fiindcă dacă nu sunt bine gospodăriţi mereu va fi nevoie de mai mulţi bani. Consolidarea fiscală nu se poate face doar cu cei care sunt deja buni plătitori, trebuie să reducem zo­nele gri şi negre ale economiei care ope­rează sub radar şi cheltuielile absurde, discreţio­nare şi inutile pe care le vedem uneori din partea statului“, a spus el.

În prezent, angajaţii din IT, construcţii, agro şi cercetare-dezvoltare beneficiază de scutirea de plată a impozitului pe venit şi, în unele cazuri, şi de scutirea contribuţiei la sănătate. În construcţii sunt scutiţi circa 550.000 de angajaţi, în IT circa 100.000, în cercetare 8.00, iar în industria agroali­men­tară 250.000 de angajaţi. În total, aproape un milion de angajaţi beneficiază de fa­cili­tăţi fiscale în România, adică aproxi­mativ 20% din totalul angajaţilor.

De când Marcel Boloş, ministrul finan­ţelor din partea PNL a lansat ideea ideea eliminării, de la 1 septembrie 2023, a faci­lităţilor fiscale din mai multe domenii, fir­mele au început să-şi calculeze pierderile dacă măsura va fi adoptată. De cealaltă parte, specialiştii în economie spun că men­ţinerea privilegiilor duce la distorsionarea pieţei muncii. Reţinerea forţei de muncă, în special a celei calificate, va deveni o provocare tot mai mare în construcţii, spun antreprenorii.

Numărul mediu de angajaţi în sectorul construcţiilor, în 2022, a fost de 450.000, însă numărul aproximativ de angajaţi care beneficiază de actualele facilităţi fiscale este de 550.000, având în vedere că ele se acordă şi lucrătorilor care provin din industria fabricării materialelor de construcţii. Măsura propusă acum de guvern va deschide din nou drumul către munca la negru şi la gri, spun constructorii.

Pe de altă parte, eliminarea acestor facilităţi fiscale este inevitabilă. România şi-a asumat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)  că le va elimina, treptat. Guvernul are însă nevoie de bani astăzi, nu peste doi ani.

„Cred că aceste facilităţi fiscale vor fi eliminate treptat în timp. Adică vom începe în acest an, dar probabil vom termina în 2024 sau 2025, astfel încât să plătim cu toţii aceleaşi impozite şi taxe. Cred că cel mai probabil se va începe cu eliminarea facilităţilor pe partea de asigurări sociale. De ce? Pentru că există categorii de persoane care nu plătesc aceste asigurări sociale, dar beneficiază de servicii de sănătate şi altele“, a mai spus Adrian Codirlaşu la ZF Live.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
facilităţi,
mediul de afaceri,
taxe

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.