PRIMUL INTERVIU cu Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Postat la 28 mai 2014 80 afişări

Livia Doina Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România, vorbeşte în premieră într-un interviu acordat pentru gândul.info despre cea mai aprinsă dezbatere profesională din sistemul judiciar românesc.

PRIMUL INTERVIU cu Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

 Preşedintele Curţii Supreme, instanţa care a pronunţat cele mai sonore condamnări în dosarele de corupţie din România după 1989, spune că infractorii nu trebuie să primească un tratament discriminatoriu. Noul Cod Penal a adus în spaţiul public dezbaterea asupra modului în care se aplică legea penală mai favorabilă: global sau pe instituţii autonome. Livia Stanciu spune în interviu că aplicarea legii penale mai favorabile prin metoda instituţiilor autonome ar duce la favorizarea infractorilor. "Nu este permis să discriminăm pozitiv infractorii", a declarat Livia Doina Stanciu.

Livia Doina Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România, vorbeşte în premieră într-un interviu acordat pentru gândul despre cea mai aprinsă dezbatere profesională din sistemul judiciar românesc. Este vorba despre modul în care este înţeles principiul aplicării legii penale mai favorabile. Recent, Curtea constituţională a decis că legea penală favorabilă nu poate fi determinată pe instituţii autonome, pentru că astfel se creează o a treia lege. Altfel spus, dacă judecătorul preia un articol din vechiul Cod după care mai pune un articol din noul Cod, practic, rescrie Codul Penal. Astfel, judecătorii s-ar transforma din cei care aplică legea în leguitori, adică ar prelua atribuţiile Parlamentului.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/primul-interviu-cu-livia-stanciu-presedintele-inaltei-curti-de-casatie-si-justitie-12655962
12655962
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.