Prima victimă occidentală din război: Fuga oligarhilor ruşi din calea sancţiunilor ar putea arunca în aer piaţa imobilelor de lux din Londra

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 01 martie 2022 117614 afişări

Prima victimă occidentală din război: Fuga oligarhilor ruşi din calea sancţiunilor ar putea arunca în aer piaţa imobilelor de lux din Londra

Miliardarii din întreaga lume au fost atraşi în ultimele decade către piaţa imobiliară de lux din Londra, dar şi de lunga tradiţie a oraşului privind favorizarea celor bogaţi. Cu toate acestea, din cauza ultimelor sancţiuni impuse Rusiei şi oligarhilor ruşi, situaţia s-ar putea schimba dramatic pentru piaţă şi pentru cei care au băgat milioane în Londra, scrie Bloomberg.

Guvernul britanic pregăteşte o nouă lege împotriva spălării de bani, care dă mai multă putere autorităţilor pentru a investiga proprietarii de lux şi averile acestora. Ultimul proiect de lege al guvernului britanic, la care se adaugă valul de sancţiuni care lovesc Rusia şi oligarhii, ar putea însemna o lovitură puternică dată celor mai bogaţi proprietari din Londra şi averilor pe care le deţin.

Banii ruseşti au început să curgă pe piaţa de lux londoneză în urmă cu doua decenii în urmă, atunci când marii oligarhi căutau să-şi reinvestească banii obţinuţi din privatizarea unor companii de stat în business-uri occidentale şi proprietăţi de lux.

Roman Abramovich a cumpărat în 2003 clubul de footbal Chelsea şi atât de multe proprietăţi de lux, în cât Londra a ajuns să fie poreclită şi „Londograd”. Zone importante precum Eaton Square din Belgravia, a fost numită şi „Piaţa Roşie”, acesta fiind din nou un alt exemplu privind cât de mult deţin de fapt marii bogaţi ai Rusiei din piaţa imobiliară de lux din Marea Britanie.

Super-bogaţii ruşi au rămas unii dintre cei mai importanţi clienţi ai imobilalelor de lux. Totuşi, cererea pentru astfel de proprietăţi a început să se diminueze încă din 2014, după ce prăbuşirea rublei a lovit direct în puterea de cumpărare a elitei.

Dovadă a scăderii puterii de cumpărare o face faptul că unele dintre cele mai scumpe proprietăţi de lux din Marea Britanie au ajuns pe mâna americanilor sau chinezilor. Antreprenorul şi investitorul american Ken Griffin, cumpără în 2019 cu peste 95 de milioane de lire sterline un conac georgian lângă Buckingham Pallace. Miliardarul chinez Cheung Chung Kiu, achiziţionează de asemenea în 2020 un imobil din zona Knightsbridge pentru 210 milioane de lire.

Piaţa imobilelor de lux nu se confruntă încă cu probleme, dar criza războiului din Ucraina forţează mâna lui Boris Johnson. Guvernul britanic caut să lovească direct în oligarhii ruşi care au spălat milioane pe piaţa imobiliară din Londra. Efectele aceste iniţiative s-ar putea răsfrânge asupra tuturor bogaţilor care privesc spre piaţa de lux a Londrei, determinându-i să-şi regândească opţiunile.

În prezent Londra rămâne în continuare una dintre destinaţiile preferate ale investiţiilor venite din partea elitei. Preţurile caselor de lux au atins noi recorduri, impinse din spate de dobânzile mici şi de salariile care cresc.

2021 a fost un an foarte bun pentru cei mai bogaţi oameni ai planetei, a căror avere a crescut cu peste un trilion de dolari, chiar dacă pandemia lovea întreaga lume pentru al doilea an consecutiv.

Analiştii sunt de părere că numărul miliardarilor se va dubla şi va ajunge la 784.000 până în 2026, în timp ce Guvernele lumii se luptă să rezolve problema inegalităţii de avere la nivel mondial.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
oligarhi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.